Meme kanserinde erken teşhis başarıya ulaşma oranını artırıyor
SAĞLIKÖzel Denizli Tekden Hastanesi meme kanseri farkındalık ayı kapsamında erken teşhisin önemine vurgu yaparak bilinçlenme ve kanser vakalarında ölümlerin azalması adına genel cerrahi doktorları bilgilendirmelere devam ediyor.
Erken teşhisin önemine vurgu yapma amaçlı yapılan bu bilgilendirmeler kapsamında hastanenin Genel Cerrahi doktorlarından Op. Dr. Aydın Keskin, önemli açıklamalarda bulundu. Op. Dr. Aydın Keskin, “Meme kanseri kadınlarda en sık karşılaşılan kanser türlerinden biridir. Ancak erken dönemde fark edildiğinde tedavide oldukça başarılı sonuçlar elde edilen bir hastalık grubudur. Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türü olup, yaklaşık her 8 kadından birinde hayatlarının bir döneminde meme kanseri gelişmektedir. Meme kanserinin büyük bir kısmı ailevi sebeplerden kaynaklanmaktadır. Ailede meme kanseri varsa yakalanma riski diğer insanlara göre daha yüksektir. Bunun dışında yağlı beslenme, şişmanlık ve obezite, çevresel faktörler, doğum yapmamış olmak, geç yaşta menapoza girmek, doğum kontrol hapı kullanmak, emzirememek meme kanseri risklerini artıran sebeplerin başında gelmektedir” dedi.
“Erken evrede teşhisi konulan meme kanserlerinde tedavi şansı oldukça yüksektir”
Özel Denizli Tekden hastanesi Genel Cerrahi uzmanlarından Op. Dr. Aydın Keskin, “Meme kanserinin erken evrede teşhis edilmesi, hastalığın seyri açısından çok önem arz etmektedir. Özellikle 20 yaşından itibaren kişinin düzenli bir şekilde elle kendi kendini muayene etmeyi öğrenmesi gerekmektedir. Memede oluşabilecek şişlik, kızarıklık, meme ucunda çekilme, meme renginde değişiklik gibi uyarıcı işaretlerden bir ya da birkaçı fark edildiği takdirde genel bir muayene yapılmasını önermekteyiz” ifadelerini kullandı.
“Memede herhangi bir kitle durumunda mutlaka doktora başvurulmalıdır”
Erken evrede teşhisi konulan meme kanserlerinde tedavi şansının çok daha yüksek olduğundan bahseden Op. Dr. Aydın Keskin, “Meme kanserini erken evrede yakalayabilmek için düzenli muayenelerin yapılması önemlidir. Özellikle 40 yaşından itibaren ailede meme kanseri öyküsü varsa yani risk grubunda ise belirli periyodlarla ultrason, Mamografi gibi tetkiklerle muayenesinin yapılarak varsa şüpheli bir lezyonun tespit edilmesi, erken teşhis edilmesi ve tedavinin gidişatı yönüyle önem arz ediyor. Memede herhangi bir kitle durumda mutlaka bir sağlık kurumuna başvurulması gerekir. Meme kanserinin erken evrede teşhis edilmesi tedavi şansını olumlu yönde etkilemektedir. Erken evrelerde bazen kitleyi alarak memeyi korumak ve beraberinde Onkolojik tedavi ile meme kanserinde %100 oranında iyileşme gözlenmektedir. İleri evrelerde meme kanserinin tedavisi biraz daha güçleşmektedir. Memenin tamamı alınabilir, koltuk altının temizlenmesi ve uzak organ metastazıları varsa da ona yönelik tedavi olması gerekmektedir” şeklinde açıklamalarda bulundu.
İlginizi Çekebilir
Göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Vana getirildi
Van’ın Bahçesaray ilçesinde göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Van’a getirildi.
Yarıyıl tatili, çocukların göz sağlığı için fırsat
Çocukların göz muayenelerinin yaptırılması için sömestr dönemi ise en ideal zamanlardan biri olabileceğini belirten Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adnan İpçioğlu, çocuklardaki görme sorunlarının okul başarısını olumsuz etkilediğini ve ileride akademik, sosyal ve günlük yaşamda pek çok problemle karşılaşılmasına sebep olabileceğini söyledi.
Halsizim diye gitti hastanede 12 santimetrelik dev kitleyle karşılaştı
Bursa’da yaşayan Birol Kumoğlu, halsizlik sebebiyle tahlil yaptırmaya gittiğinde böbrek değerlerinin kötü olduğunu sağ böbreğinin küçük olduğunu, sol böbreğinde ise 12 santimetrelik bir kitle olduğunu öğrendi. Böbreğini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalan Kumoğlu, Medicana Bursa Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Ahmet Şahan’ın yaptığı 2.5 saatlik operasyon sonucunda kitleden kurtularak sağlığına kavuştu.
Siirtte 2024 yılında 1 milyon 245 bin 327 kişi tedavi gördü
Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, 2024 yılına ait sağlık hizmetleri istatistikleri belli oldu. Buna göre 1 milyon 245 bin 327 kişi hastanelerde tedavi gördü.
Kastamonuda yüzlerce öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması yapıldı
Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından bin 43 öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması gerçekleştirildi.
Sağlıklı bir yılbaşı sofrası için 8 öneri
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Selva Oturakçıibogil, yılbaşı gecesi büyük tabaklardan kaçınmak ve küçük porsiyonlarla servis yapmanın aşırı yemeyi önlediğini söyledi.