MEAHta Dünya İnflamatuvar bağırsak hastalıkları günü etkinliği düzenlendi
SAĞLIKDünya İnflamatuvar Bağırsak Hastalıkları (İBH) Günü kapsamında, Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde farkındalık oluşturmak amacıyla bilgilendirme standı kuruldu.
Standı ziyaret edenler arasında Gastroenteroloji uzmanları Prof. Dr. Burak Özşeker, Doç. Dr. Mehmet Suat Yalçın ve Uzm. Dr. Murat Başaran da yer aldı. Ziyaretçilere mor kurdele takılarak, bilgilendirme broşürleri dağıtıldı.
İBH, sindirim sisteminde özellikle bağırsaklarda iltihaplanmaya neden olan kronik bir hastalıktır. İki ana türü bulunmaktadır: Ülseratif kolit ve Crohn hastalığı. Bu hastalıklar, sindirim sisteminin farklı bölgelerini etkileyip, farklı belirtiler gösterir ve yaşam boyu süren kronik ve tekrarlayıcı özellikleri nedeniyle düzenli takip ve kişiye özel tedavi gerektirir.
Etkinlik kapsamında, Gastroenteroloji Kliniği bünyesinde hizmet veren İBH Polikliniği ve Ayaktan Tedavi Merkezi de tanıtıldı. Prof. Dr. Burak Özşeker, katılımcılara İBH hastalığı ve klinik takibi hakkında güncel yaklaşımlara dair sunum yaptı. Sunumun ardından soru-cevap bölümü düzenlendi ve program, poliklinik ve ayaktan tedavi merkezi ziyaretiyle sona erdi.
Muğla İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Burak Mülayim, etkinlikte yaptığı konuşmada, "İBH hastalığı ile ilgili farkındalığı artırmak ve hastalara doğru bilgilendirme yapmak bizim için çok önemli. Bu tür etkinlikler, hastalarımızın ve yakınlarının bilinçlenmesine büyük katkı sağlıyor" dedi.
Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi yetkilileri, İBH hakkında farkındalığı artırmak amacıyla bu tür etkinliklerin devam edeceğini belirterek, katılımcılara ve destek veren uzmanlara teşekkür etti.
Etkinliğe İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Burak Mülayim, Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Eda Özlek ve hastane yönetim ekibi katıldı.
İlginizi Çekebilir
Göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Vana getirildi
Van’ın Bahçesaray ilçesinde göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Van’a getirildi.
Yarıyıl tatili, çocukların göz sağlığı için fırsat
Çocukların göz muayenelerinin yaptırılması için sömestr dönemi ise en ideal zamanlardan biri olabileceğini belirten Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adnan İpçioğlu, çocuklardaki görme sorunlarının okul başarısını olumsuz etkilediğini ve ileride akademik, sosyal ve günlük yaşamda pek çok problemle karşılaşılmasına sebep olabileceğini söyledi.
Halsizim diye gitti hastanede 12 santimetrelik dev kitleyle karşılaştı
Bursa’da yaşayan Birol Kumoğlu, halsizlik sebebiyle tahlil yaptırmaya gittiğinde böbrek değerlerinin kötü olduğunu sağ böbreğinin küçük olduğunu, sol böbreğinde ise 12 santimetrelik bir kitle olduğunu öğrendi. Böbreğini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalan Kumoğlu, Medicana Bursa Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Ahmet Şahan’ın yaptığı 2.5 saatlik operasyon sonucunda kitleden kurtularak sağlığına kavuştu.
Siirtte 2024 yılında 1 milyon 245 bin 327 kişi tedavi gördü
Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, 2024 yılına ait sağlık hizmetleri istatistikleri belli oldu. Buna göre 1 milyon 245 bin 327 kişi hastanelerde tedavi gördü.
Kastamonuda yüzlerce öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması yapıldı
Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından bin 43 öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması gerçekleştirildi.
Sağlıklı bir yılbaşı sofrası için 8 öneri
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Selva Oturakçıibogil, yılbaşı gecesi büyük tabaklardan kaçınmak ve küçük porsiyonlarla servis yapmanın aşırı yemeyi önlediğini söyledi.