MEAHde güvenli kan transfüzyonu ve hemovijilans eğitimi verildi
SAĞLIKMuğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından araştırma görevlisi hekimlere “Güvenli Kan Transfüzyonu Ve Hemovijilans” eğitimi verildi.
Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Eğitim Birimi Koordinatörlüğü tarafından “Kan ve Kan Ürünleri Transfüzyon Güvenliği ve Hemovijilans” konulu eğitim programı düzenlendi. Hematoloji Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Gökhan Pektaş tarafından verilen ve kan transfüzyonlarında yaşanması muhtemel hataların önüne geçmek amacıyla yapılan eğitimde, kan merkezine gelecek numunelerin güvenli alınması, kan ürünlerinin istenmesi, kan ürünlerinin hazırlanması, kan merkezinden çıkışı, transfüzyon merkezinde numune kabul aşaması, transfüzyon izlemi, hastada istenmeyen reaksiyon bildirimi akış şeması, kan bileşeni transfüzyonu başlatılması, hemovijilans ve transfüzyon ünitesine kan ürünleri iade kuralları anlatıldı. Ayrıca numunelerin nasıl taşınması, taşınırken nelerin yapılıp, nelerin yapılmaması ve nelere dikkat edilmesi gibi genel kurallar hakkında da bilgi verildi. Eğitim sonunda araştırma görevlisi hekimlerin soruları cevaplandı.
Eğitim hakkında konuşan Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Turhan Togan; "İnsandan insana bir tür doku nakli olan kan transfüzyonu, yaşanması muhtemel herhangi bir aksaklık sonucunda ciddi reaksiyonlara neden olabilir. Bu bilinçle, diğer tüm tedavilerden farklı olarak kendine özgü çalışma ve doğrulama basamakları olan kan transfüzyonunun, kontrol, uygulama ve transfüzyon süresince izlenmesi gerekliliği için bu tür hizmet içi eğitimlerle bilgilerin güncellenmesi, eksikliklerin giderilmesi çok önemli” dedi.
Gerçekleştirilen eğitime, araştırma görevlisi hekimler ve kan merkezi çalışanları katıldı.
İlginizi Çekebilir
Göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Vana getirildi
Van’ın Bahçesaray ilçesinde göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Van’a getirildi.
Yarıyıl tatili, çocukların göz sağlığı için fırsat
Çocukların göz muayenelerinin yaptırılması için sömestr dönemi ise en ideal zamanlardan biri olabileceğini belirten Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adnan İpçioğlu, çocuklardaki görme sorunlarının okul başarısını olumsuz etkilediğini ve ileride akademik, sosyal ve günlük yaşamda pek çok problemle karşılaşılmasına sebep olabileceğini söyledi.
Halsizim diye gitti hastanede 12 santimetrelik dev kitleyle karşılaştı
Bursa’da yaşayan Birol Kumoğlu, halsizlik sebebiyle tahlil yaptırmaya gittiğinde böbrek değerlerinin kötü olduğunu sağ böbreğinin küçük olduğunu, sol böbreğinde ise 12 santimetrelik bir kitle olduğunu öğrendi. Böbreğini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalan Kumoğlu, Medicana Bursa Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Ahmet Şahan’ın yaptığı 2.5 saatlik operasyon sonucunda kitleden kurtularak sağlığına kavuştu.
Siirtte 2024 yılında 1 milyon 245 bin 327 kişi tedavi gördü
Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, 2024 yılına ait sağlık hizmetleri istatistikleri belli oldu. Buna göre 1 milyon 245 bin 327 kişi hastanelerde tedavi gördü.
Kastamonuda yüzlerce öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması yapıldı
Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından bin 43 öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması gerçekleştirildi.
Sağlıklı bir yılbaşı sofrası için 8 öneri
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Selva Oturakçıibogil, yılbaşı gecesi büyük tabaklardan kaçınmak ve küçük porsiyonlarla servis yapmanın aşırı yemeyi önlediğini söyledi.