© Haber Acıpayam 2022

Leğen kemiği yaralanmalarında doğru tedavi büyük önem az ediyor

Özel Denizli Cerrahi Hastanesi hekimlerinden Doç. Dr. Burkay K. Kaçıra, leğen kemiği yaralanmalarının doğru tedavi edilmediğinde kalıcı fonksiyon bozukluklarına neden olabildiğini belirtti.



Halk arasında leğen kemiği olarak bilinen pelvis yaralanması hakkında Özel Denizli Cerrahi Hastanesi’nin başarılı hekimlerinden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Burkay K. Kaçıra, önemli bilgilendirmede bulundu.



Yaralanmanın boyutuna göre tedavi edildiğini ve kemiğin hayati iç organlarına çok yakın olduğunu söyleyen Doç. Dr. Burkay K. Kaçıra, hayati kayıplara dahi neden olabileceğini ifade etti. Kemik erimesi bulunan yaşlı hastalarda leğen kemiğinde kırılmaların meydana geldiğini belirten Dr. Kaçıra, “Pelvis kemiği halk arasında leğen kemiği olarak da adlandırılan kemik, tam kalça bölgesini oluşturuyor. Diğer ortopedik yaralanmalardan farklı olarak hayati iç organlarla çok yakın komşulukta bir kemik, o nedenle pelvis yaralanmaları oldukça ciddi yaralanmalardır. Genellikle trafik kazalarından ya da yüksekten düşme sonucunda gördüğümüz yaralanmalardır. Kemik erimesi olan yaşlı hastalarda da yetmezlik kırığı dediğimiz kemik erimesine bağlı pelvis kırıkları da görülebiliyor. Hayati organlarla çok iç içe olan pelvis, ciddi kanamalara ve bu kanamalara bağlı ciddi durumlara, hayat kayıplarına neden olabiliyor. Genç nüfusta ağır travmalardaki en çok ölüm sebeplerinden biri maalesef pelvis yaralanması. Acil servislerde çok hızlı müdahale edilmesi ve sonrasında da yaralanmalarının çok iyi tedavi edilmesi gerekiyor. Yoksa yürüme ile ilgili kalıcı problemler ve idrar yolu sistemiyle, diğer sistemlerle çok yakın olduğu için kalıcı fonksiyon bozukluklarına neden olabiliyor. Pelvis yaralanmaları acil tedavi yöntemleri ve kalıcı tedavi yöntemleri olarak ikiye ayrılır. İyi teşhis edilip doğru tedavi edilmesi lazım” ifadelerini kullandı.

İlginizi Çekebilir

Göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Vana getirildi

Van’ın Bahçesaray ilçesinde göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Van’a getirildi.

Yarıyıl tatili, çocukların göz sağlığı için fırsat

Çocukların göz muayenelerinin yaptırılması için sömestr dönemi ise en ideal zamanlardan biri olabileceğini belirten Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adnan İpçioğlu, çocuklardaki görme sorunlarının okul başarısını olumsuz etkilediğini ve ileride akademik, sosyal ve günlük yaşamda pek çok problemle karşılaşılmasına sebep olabileceğini söyledi.

Halsizim diye gitti hastanede 12 santimetrelik dev kitleyle karşılaştı

Bursa’da yaşayan Birol Kumoğlu, halsizlik sebebiyle tahlil yaptırmaya gittiğinde böbrek değerlerinin kötü olduğunu sağ böbreğinin küçük olduğunu, sol böbreğinde ise 12 santimetrelik bir kitle olduğunu öğrendi. Böbreğini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalan Kumoğlu, Medicana Bursa Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Ahmet Şahan’ın yaptığı 2.5 saatlik operasyon sonucunda kitleden kurtularak sağlığına kavuştu.

Siirtte 2024 yılında 1 milyon 245 bin 327 kişi tedavi gördü

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, 2024 yılına ait sağlık hizmetleri istatistikleri belli oldu. Buna göre 1 milyon 245 bin 327 kişi hastanelerde tedavi gördü.

Kastamonuda yüzlerce öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması yapıldı

Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından bin 43 öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması gerçekleştirildi.

Sağlıklı bir yılbaşı sofrası için 8 öneri

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Selva Oturakçıibogil, yılbaşı gecesi büyük tabaklardan kaçınmak ve küçük porsiyonlarla servis yapmanın aşırı yemeyi önlediğini söyledi.

TÜM HABERLER