Laparoskopik yöntemle böbreküstü bezinden 11 santimetrelik kitle çıkartıldı
SAĞLIKEskişehir Şehir Hastanesi Üroloji Bölümü’nde laparoskopik cerrahiyle ilk kez gerçekleştirilen ameliyatta, bir hastanın böbreküstü bezinden 11 santimetrelik kitle çıkartıldı.
Eskişehir Şehir Hastanesi Üroloji Bölümü’ne bir erkek hasta böbreküstü bezindeki kitle nedeniyle başvurdu. Hastanın sol böbreküstü bezinde bulunan kitlesinin hormonal açıdan aktif olmadığı ve büyümekte olduğu tespit edildi. Kitlenin 11 santimetreye kadar ulaşması sonucu, kanser riski oluşturduğu için hastanın ameliyata alınmasına karar verildi. Üroloji Uzm. Dr. Aykut Aykaç ve Uzm. Dr. Coşkun Kaya tarafından laparoskopik yöntemle hastanın böbreküstü bezindeki kitle çıkarıldı. Eskişehir Şehir Hastanesi Üroloji Bölümü’nde ilk kez laparoskopik yöntemle gerçekleştirilen operasyonla hasta sağlığına kavuştu. Laparoskopik cerrahi ile deri üzerinden küçük bir kesi açılarak yapılan ameliyat sayesinde hasta 1 gün sonra taburcu edildi.
“Hastanemizde ilk kez alanımızda bu ameliyatı laparoskopik yöntemle gerçekleştirdik”
Bölgedeki hastanelerde laparoskopik cerrahinin yaygın olmadığını belirten Uzm. Dr. Aykut Aykaç, Eskişehir Şehir Hastanesi Üroloji Bölümü’nde ilk kez bu yöntemi başarılı şekilde kullanmaktan mutlu olduklarını dile getirdi. Laparoskopik yöntemle ameliyattan sonra hastanın kısa sürede iyileşebildiğinin altını çizen Aykaç şunları söyledi:
“Kliniğimize 18 yaşındaki erkek hasta, sağ böbreküstü bezinde kitle nedeniyle başvurdu. Kitlesi daha önceden takip altındaymış, bunun boyutu 11 santimetreye kadar büyümüş. Endokrinoloji Bölümü mevcut kitlenin hormonal olarak aktif olmadığını saptadı. Bu tarz kitlelerde hormonal olarak aktif olup olmaması önem arz ediyor. Genelde böbreküstü bezlerde kitle takibi sınırımız 4 santimetreye kadar. Kitlenin boyutu arttıkça da kanser çıkma ihtimali arttığı için cerrahi müdahale söz konusu oluyor. Laparoskopik cerrahinin avantajı küçük bir kesi açarak ameliyatı yapıyoruz. Yaranın iyileşmesi daha çabuk ve kan kaybı daha az oluyor. Hasta daha erken günlük yaşantısına dönüyor. Biz bu ameliyatı laparoskopik olarak gerçekleştirdik. Hastanın dreninden de kan gelmediği için de taburcu ettik. Hastanemizde ilk kez alanımızda bu ameliyatı laparoskopik yöntemle gerçekleştirdik.”
İlginizi Çekebilir
Termeye yeni endoskopi ünitesi: Hastalar ilçe dışına gitmek zorunda kalmayacak
Samsun Terme Devlet Hastanesi’nde endoskopi ünitesi hizmete girdi. Yeni açılan ünite ile hastalar ilçe dışına gitmek zorunda kalmayacak.
Uzmanından diş gıcırdatma ve çene sıkma uyarısı
DÜZCE(İHA) – Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Diş Hekimi Jale Demir, Ağız Diş Sağlığı Haftası ve 22 Kasım Dünya Diş Hekimliği Günü dolayısıyla diş gıcırdatma ve çene sıkma olarak bilinen bruksizm tedavisi hakkında yapılması gerekenleri anlattı.
Fethiyedeki hastanede 7 ayda bin hastaya anjiyo yapıldı
Fethiye Devlet Hastanesi Koroner Anjiyografi Ünitesi’nde 7 aylık süreçte hizmet verilen vaka sayısının bine ulaşması pasta keserek kutlandı.
Dünya Diyabet Gününde şeker ölçümü yaptılar
Samsun’da, ’Dünya Diyabet Günü’ dolayısıyla kurulan stantta vatandaşlara ücretsiz şeker ölçümü yapıldı.
Diyabet yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebiliyor
DENİZLİ (İHA) – Denizli Özel Egekent Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Bilge, diyabetin dünya genelinde yaygın bir sağlık sorunu haline gelen ve yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen hastalık olduğunu belirtti.
MEAHta Organ ve Doku Bağışı Haftası farkındalık etkinliği düzenlendi
Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 3-9 Kasım Organ ve Doku Bağışı Haftası kapsamında organ bağışı konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla bilgilendirme standı açıldı. Organ ve Doku Nakil Koordinatörlüğü ekibi tarafından kurulan stant, Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü öğrencilerinin desteğiyle hizmet verirken, hastane yönetimi ve sağlık personeli de etkinliğe katılım gösterdi.