© Haber Acıpayam 2022

Kötü anıları silmek mümkün

Kişiye travma yaşatan belleğindeki kötü anılar, sınav kaygısı, fobiler ve derin üzüntüler EMDR tedavisi ile adeta hafızadan silinerek nötr bir anıya dönüştürülüyor


Türkçe açılımı “Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme” olan; halk arasında ise hafıza silme veya bilinç altı temizleme olarak adlandırılan EMDR terapisi ile travmatik olmaları nedeniyle belleğe takılı kalan, kişinin hayatını kabusa çeviren anıların, kaygıların ve korkuların etkisi ortadan kaldırılıyor. Psikiyatri Uzmanı Dr. Özlem Bora, “Tıbben hafızayı silmek mümkün değildir. Burada yapılan hafızaya olumsuz şekilde depolanan anılara karşı kişinin duyarsızlaştırılmasıdır. Terapinin kişiye kazandırdığı pozitif inançlar ve olumlu duygular kişinin hayata bakışını bile değiştirir” dedi.


Dünyada çok uzun yıllardır uygulanan, oldukça etkin ve güçlü bir psikoterapi yaklaşımı olan EMDR’nin (Eye Movement Desensitizasyon Reprocessing) oldukça etkin, güçlü bir psikoterapi yaklaşımı olduğunu söyleyen Medicana International İzmir Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Özlem Bora, “EMDR psikolojik travmanın neden olduğu duygusal kilitleri açar ve kişinin sahip olduğu kaynaklarını kullanmasına yardımcı olur. EMDR terapisinde işlenememiş olumsuz anılar gün yüzüne çıkarılarak yeniden işlenir ve sağlıklı olarak depolanması sağlanır” dedi.



Kötü anı etkisini yitiriyor


EMDR terapisinde ilk adımda kişiye travma oluşturan anının detaylı bir şekilde ele alındığını söyleyen Psikiyatri Uzmanı Dr. Özlem Bora, “EMDR terapisi seanslarında kişi tamamen uyanık ve bilinçlidir. Terapistle iletişim halindedir. Halk arasında hafıza silme veya bilinç altı temizleme olarak da adlandırıldığı görülmektedir ancak tıbben hafızayı silmek mümkün değildir. Burada yapılan hafızaya olumsuz şekilde depolanan anılara karşı kişinin duyarsızlaştırılmasıdır. Duyarsızlaştırma aşamasında tetikleyicilerle de çalışılır ve etkileri ortadan kaldırılır. EMDR sonrasında, kişiler, genellikle anıya ait görüntüleri aynı netlikte hatırlayamaz ve anıyla ilgili aynı duygusal tepkileri yaşamazlar. EMDR, anının geçmişte kalmasını sağlar” diye konuştu. Uzm. Dr. Bora, EMDR terapisi ile sadece semptomların ortadan kalkmadığını, kişinin ilişkilerine, dünyaya ve kendisine bakışını olumlu yönde değiştirerek kişisel gelişim sağladığını da ifade etti.



Işık hızında iyileşme tanımlaması


EMDR tedavisinin uygulandığı hastalıklar hakkında da bilgi veren Psikiyatri Uzm. Dr. Özlem Bora, “ Travma sonrası stres bozukluğu, panik bozukluğu, sınav kaygısı, fobiler, depresyon, yas ve kayıplar ile olumsuz güncel yaşam olaylarının sebep olduğu durumlarda EMDR tedavisini uygulayabiliyoruz. Kişinin travmasının türü, yoğunluğu ve kişinin psikolojik geçmişine göre değişmekle birlikte, genellikle 3 ile 8 seans arası sürebilir. Kişilerin, hızlı iyileşme deneyimlerinden dolayı ışık hızında iyileşme tanımlaması yaptıklarına şahit oluyoruz” dedi.

İlginizi Çekebilir

Göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Vana getirildi

Van’ın Bahçesaray ilçesinde göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Van’a getirildi.

Yarıyıl tatili, çocukların göz sağlığı için fırsat

Çocukların göz muayenelerinin yaptırılması için sömestr dönemi ise en ideal zamanlardan biri olabileceğini belirten Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adnan İpçioğlu, çocuklardaki görme sorunlarının okul başarısını olumsuz etkilediğini ve ileride akademik, sosyal ve günlük yaşamda pek çok problemle karşılaşılmasına sebep olabileceğini söyledi.

Halsizim diye gitti hastanede 12 santimetrelik dev kitleyle karşılaştı

Bursa’da yaşayan Birol Kumoğlu, halsizlik sebebiyle tahlil yaptırmaya gittiğinde böbrek değerlerinin kötü olduğunu sağ böbreğinin küçük olduğunu, sol böbreğinde ise 12 santimetrelik bir kitle olduğunu öğrendi. Böbreğini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalan Kumoğlu, Medicana Bursa Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Ahmet Şahan’ın yaptığı 2.5 saatlik operasyon sonucunda kitleden kurtularak sağlığına kavuştu.

Siirtte 2024 yılında 1 milyon 245 bin 327 kişi tedavi gördü

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, 2024 yılına ait sağlık hizmetleri istatistikleri belli oldu. Buna göre 1 milyon 245 bin 327 kişi hastanelerde tedavi gördü.

Kastamonuda yüzlerce öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması yapıldı

Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından bin 43 öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması gerçekleştirildi.

Sağlıklı bir yılbaşı sofrası için 8 öneri

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Selva Oturakçıibogil, yılbaşı gecesi büyük tabaklardan kaçınmak ve küçük porsiyonlarla servis yapmanın aşırı yemeyi önlediğini söyledi.

TÜM HABERLER