Kentin simgesi Denizli Horozları yüksek hijyenle korunuyor
ACIPAYAMParlak tüyleri, uzun ötüşü ve heybetli görünüşleriyle kentin simgesi olan ünlü Denizli horozu, korona salgınında etkilenmemesi için besleyicileri tarafından özenle yetiştiriliyor.
Korona salgınından Denizli horozlarını ve meraklılarını korumak isteyen besiciler, kümeslere kendilerini dezenfekte edip, tek kullanımlık tulumları giyerek giriyor. Horozların bakımını yemlemesini ve kontrollerini yapıyor, kümeslere ziyaretçi kabul edilmiyor. Pamukkale İlçesine bağlı Akhan Mahallesi’nde yaklaşık 10 yıldan bu yana Denizli Horozu ve tavuğu besleyen 33 yaşındaki Hasan Özdemir, hayvanlara korona virüs bulaşmadığını ancak kendi üzerlerinden hayvanların tüylerine yumurtalarına virüsün geçme ihtimaline karşı Denizli Horozu, tavuğu, civcivi ve yumurtalarını sahiplenmek isteyenleri korumak için kümeslere girerken bir dizi önlem aldıklarını söyledi.
Denizli içinde bizim içinde önemli
Kendisine ait kümeslerde yüze yakın Denizli Horozu ve tavuğu beslediğini anlatan Hasan Özdemir, “Yaklaşık on yıldan bu yana Denizli Horozu ve tavuğu besliyorum. 100 civarında tavuk ve horozum var. Hobi amaçlı başlamıştım. Hayvanlarım çoğaldı, ilgi çoğaldı, rekabet çoğaldı, isteyenlerde çoğaldı. Bende hayvan sayısını arttırmaya gittim. Aslında hayvanlarda korona virüs olmuyor. Bizden yumurtaya, hayvanlara geçer, gönderim yapıyoruz, bizden de karşı tarafa geçmesin diye önce dezenfekte yapıyoruz. Sonra tek kullanımlık elbiselerle hayvanların yemini suyunu ihtiyaçlarını karşılıyorum. O şekilde önlemler alıyorum. Denizli horozu Denizli’nin simgesi olduğu için bizim içinde Denizli içinde değerli hayvanlar. Onun için yemin en iyisini veriyoruz. Kümeslerimizde bazı önlemler alıyoruz. Günlük 20 - 25 kilogram yemleme yapıyoruz. Vitaminleri hastalıklara karşı, aşılarını yapıyoruz. Kendimiz için önlemler alıyoruz. Yaklaşık iki yıldır Türkiye geneline zaten sürekli istek var. Ama şöyle bir şey anladım yurt dışından da istekler çoğaldı. İki yıldır Endonezya ile çalışıyoruz. Belçika ‘da var. Onlardan da istekler başladı. Yurt dışı olduğu için canlı hayvan sıkıntı oluyor. Onun için yumurta olarak tedarik ediyoruz. İstanbul’a kadar gönderiyoruz. İstanbul’da kuryeler var. Uçak kargo ile istedikleri yere gidiyor” dedi.
İlginizi Çekebilir
Denizli’ye soğuk hava ve kar yağışı geliyor
Denizli’de Pazar gününden itibaren görülecek soğuk ve yağışlı hava sistemiyle birlikte sıcaklıkların 10 ila 15 derece azalacağı belirtildi.
Meteoroloji Denizli’yi kuvvetli rüzgar ve fırtınaya karşı uyardı
Meteoroloji Genel Müdürlüğü Denizli’yi sarı kod ile uyararak kuvvetli rüzgar ve fırtına beklendiğini açıkladı.
Türkiye’de ilk kez uygulanan topraksız dikey tarım safran tesisinde hasat başladı
Denizli’de iki arkadaşın ortak kurduğu ve Türkiye’de ilk kez uygulanan topraksız dikey tarım safran üretim tesisinde hasat heyecanı yaşandı.
Pamukkale Turizm ekspres seferleriyle Denizli - İzmir arasını 2,5 saate düşürdü
Türkiye'nin önde gelen seyahat firması Pamukkale Turizm, kısa süre önce ulaşıma açılan Aydın-Denizli Otoyolundan düzenlediği ekspres seferleriyle Denizli-İzmir arasındaki seyahat süresini 2 saat 30 dakikaya düşürdü.
Denizli’de bin 158 diyaliz hastası nakil bekliyor
3-9 Kasım Organ Bağışı haftası dolayısıyla açıklamalarda bulunan İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, yapılan tüm çalışmalara rağmen bağış oranlarının düşük seviyede olduğunu belirtti. Denizli’de bin 158 diyaliz hastasının bulunduğunu ifade eden Uz. Dr. Öztürk, 2024 yılında gerçekleşen 28 beyin ölümünün 10’undan donör alındığını söyledi.
Lezzetiyle meşhur Çakır havucunda hasat başladı
Denizli’nin Acıpayam ilçesinde uzun yıllardır dikimi yapılan ve adını bulunduğu mahalleden alan Çakır havucunun hasadına başlanıldı.