© Haber Acıpayam 2022

İsveçte ilk Covid-19 aşısı 91 yaşındaki Johanssona yapıldı

İsveç’te korona virüse (Covid 19) karşı aşılamalar başladı. İsveç’te huzurevinde kalan 91 yaşındaki Gun Britt Johansson ise ülkede ilk aşı yapılan kişi oldu.


Avrupa İlaç Ajansı’nın (EMA) 21 Aralık’ta BioNTech ve Pfizer tarafından geliştirilen Covid-19 aşısının Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde kullanımına onay vermesinin ardından AB ülkelerinde aşılama kampanyası başladı. İsveç’te diğer AB ülkeleri gibi tarihinin en büyük aşı kampanyasını bugün başlattı.


BioNTech-Pfizer ortaklığında geliştirilen aşı, İsveç’te ilk olarak Mjölby şehrinde bulunan huzurevinde kalan 91 yaşındaki Gun Britt Johansson’a hemşire Ann-Louise Broberg tarafından yapıldı. Johansson, aşı vurulmasının ardından internet üzerinden İsveç Başbakanı Stefan Löfven ve İsveç Sağlık ve Sosyal İşler Bakanı Lena Hallengren ile görüştü.


Başbakan Löfven’in aşı olmanın nasıl bir duygu olduğu sorusunu yanıtlayan Johansson, bunun kendisi için bir sürpriz olduğunu ve birkaç gün öncesinden aşı olacağını tahmin ettiğini ifade etti.


Mjöjby Huzurevi Müdürü Azra Redzepovic yaptığı açıklamada, "Huzurevimizde 72 sakinimiz var. Bunlardan 69’u aşı olmak istedi. Huzurevinde kalanlar uzun zamandır bu aşıyı bekliyordu" dedi.


İsveç Aşı Koordinatörü Richard Bergström ise yaptığı açıklamada, yarın 80 bin dozluk aşı teslimatının gerçekleşmesini beklendiğini belirterek, “Teslimatın ardından her hafta 80 bin doz aşı İsveç’e gelecek" ifadelerini kullandı.


İsveç’te aşıların ilk önce sağlık çalışanlarına, sonrasında ise 65 yaş üzeri yaşlılara uygulanacağı bildirildi.


Öte yandan İsveç’te salgının başından bu yana 396 bin 48 kişide Covid-19 tespit edilirken, 8 bin 279 kişi virüs nedeni ile hayatını kaybetti.

İlginizi Çekebilir

Göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Vana getirildi

Van’ın Bahçesaray ilçesinde göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Van’a getirildi.

Yarıyıl tatili, çocukların göz sağlığı için fırsat

Çocukların göz muayenelerinin yaptırılması için sömestr dönemi ise en ideal zamanlardan biri olabileceğini belirten Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adnan İpçioğlu, çocuklardaki görme sorunlarının okul başarısını olumsuz etkilediğini ve ileride akademik, sosyal ve günlük yaşamda pek çok problemle karşılaşılmasına sebep olabileceğini söyledi.

Halsizim diye gitti hastanede 12 santimetrelik dev kitleyle karşılaştı

Bursa’da yaşayan Birol Kumoğlu, halsizlik sebebiyle tahlil yaptırmaya gittiğinde böbrek değerlerinin kötü olduğunu sağ böbreğinin küçük olduğunu, sol böbreğinde ise 12 santimetrelik bir kitle olduğunu öğrendi. Böbreğini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalan Kumoğlu, Medicana Bursa Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Ahmet Şahan’ın yaptığı 2.5 saatlik operasyon sonucunda kitleden kurtularak sağlığına kavuştu.

Siirtte 2024 yılında 1 milyon 245 bin 327 kişi tedavi gördü

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, 2024 yılına ait sağlık hizmetleri istatistikleri belli oldu. Buna göre 1 milyon 245 bin 327 kişi hastanelerde tedavi gördü.

Kastamonuda yüzlerce öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması yapıldı

Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından bin 43 öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması gerçekleştirildi.

Sağlıklı bir yılbaşı sofrası için 8 öneri

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Selva Oturakçıibogil, yılbaşı gecesi büyük tabaklardan kaçınmak ve küçük porsiyonlarla servis yapmanın aşırı yemeyi önlediğini söyledi.

TÜM HABERLER