Işın tedavisinde nokta atış
SAĞLIKRadyasyon onkoloğu Dr. Osman Burak Can, meme kanserinde radyoterapinin (ışın tedavisi) memede ve koltuk altı lenf bezlerinde hastalığın tekrarlamasının önüne geçmek amacıyla uygulandığını belirterek “Ayrıca metastaz yapmış meme kanserlerinde nokta atışı tekniği ile metastazlara yönelik yüksek doz ışın tedavisi uygulanabilmekte ve oldukça iyi sonuçlar elde edilmektedir” dedi.
Kent Onkoloji Merkezi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Can, radyoterapinin meme kanserinin tedavisindeki yerine dikkat çekti. Uzm. Dr. Can, metastaz yapmış meme kanserlerinde nokta atışı tekniği ile metastazlara yönelik yüksek doz ışın tedavisi uygulanabildiğini ve oldukça iyi sonuçlar elde edildiğini sözlerine ekledi.
Organlar da korunuyor
Radyoterapinin, cerrahi ve kemoterapi ile birlikte meme kanseri tedavisinin önemli bileşenlerinden biri olduğunu kaydeden Dr. Osman Burak Can, her 8 kadında bir görülen meme kanserinin tedavi edilebilen kanserlerden biri haline geldiğini de hatırlatarak şöyle konuştu: “Radyoterapiyi hem meme kanserinin hem de metastazlarının tedavisinde uyguluyoruz. İleri teknoloji cihazlarla yeni teknikler tedavideki başarımızı artırıyor. Radyoterapiyi, meme koruyucu cerrahi sonrası veya koltuk altında lenf bezi metastazı varlığında da öneriyoruz. Radyoterapi uygulamasının amacı memede ve koltuk altı lenf bezlerinde hastalığın tekrarlamasının önüne geçmek. Bu tedavi sıklıkla 5-6 hafta kadar sürüyor. Radyoterapi sırasında ılımlı düzeylerde cilt yan etkileri görülmekle birlikte yüksek teknolojili cihazlar ve yeni tedavi teknikleri ile kalp ve akciğer gibi organlar radyasyonun istenmeyen yan etkilerinden maksimum düzeyde korunuyor.”
İlginizi Çekebilir
Göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Vana getirildi
Van’ın Bahçesaray ilçesinde göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Van’a getirildi.
Yarıyıl tatili, çocukların göz sağlığı için fırsat
Çocukların göz muayenelerinin yaptırılması için sömestr dönemi ise en ideal zamanlardan biri olabileceğini belirten Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adnan İpçioğlu, çocuklardaki görme sorunlarının okul başarısını olumsuz etkilediğini ve ileride akademik, sosyal ve günlük yaşamda pek çok problemle karşılaşılmasına sebep olabileceğini söyledi.
Halsizim diye gitti hastanede 12 santimetrelik dev kitleyle karşılaştı
Bursa’da yaşayan Birol Kumoğlu, halsizlik sebebiyle tahlil yaptırmaya gittiğinde böbrek değerlerinin kötü olduğunu sağ böbreğinin küçük olduğunu, sol böbreğinde ise 12 santimetrelik bir kitle olduğunu öğrendi. Böbreğini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalan Kumoğlu, Medicana Bursa Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Ahmet Şahan’ın yaptığı 2.5 saatlik operasyon sonucunda kitleden kurtularak sağlığına kavuştu.
Siirtte 2024 yılında 1 milyon 245 bin 327 kişi tedavi gördü
Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, 2024 yılına ait sağlık hizmetleri istatistikleri belli oldu. Buna göre 1 milyon 245 bin 327 kişi hastanelerde tedavi gördü.
Kastamonuda yüzlerce öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması yapıldı
Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından bin 43 öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması gerçekleştirildi.
Sağlıklı bir yılbaşı sofrası için 8 öneri
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Selva Oturakçıibogil, yılbaşı gecesi büyük tabaklardan kaçınmak ve küçük porsiyonlarla servis yapmanın aşırı yemeyi önlediğini söyledi.