İl Sağlık Müdürlüğü mantar zehirlenmelere karşı uyardı
SAĞLIKAydın’ın dağlarında kendiliğinden yetişen doğal mantarlarda bereketlilik yaşanırken, Aydın İl Sağlık Müdürlüğü vatandaşları zehirlenmelere karşı uyardı.
Aydın’da sonbahar aylarında köylülerin en önemli geçim kaynakları arasında yer alan doğal mantarlarda bereket yaşanırken, birçok vatandaş her boyda yetişen ve görüntüleriyle dikkatleri üzerine çeken mantarları toplamaya başladı.
Mantar mevsiminin ardından açıklama yapan Aydın İl Sağlık Müdürlüğü ise vatandaşları zehirli mantar türleri hakkında uyardı. Mantar zehirlenmesinin belirtilerine dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekilen açıklamada “Doğal alanlarda yetişen ve yapısında zehirli madde bulunan şapkalı mantarların taze, kurutulmuş veya konserve olarak çiğ veya pişirilerek yenmesi sonucunda gelişen ve ölümle de sonuçlanabilen ciddi bir zehirlenmedir. Mantar zehirlenmeleri, özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında görülür. Ülkemizde doğal alanlarda yetişen zehirli mantarların da bulunduğu unutulmamalıdır. Zehirlenme belirtileri mantarda bulunan zehrin niteliğine göre değişir. Belirtiler, bazı mantar türlerinin yenmesini takiben 2 saat sonra, bazı mantar türlerinin yenmesini müteakiben de 6 saat sonra ortaya çıkabilir. Mantarın yenmesini takiben 2 saat gibi kısa bir sürede zehirlenme belirtilerine sebep olan mantarların yenmesi durumunda, sersemlik, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, nabızda artış, ağızda metal tadı, bulantı ve kusma ile terleme görülebilir. Mantarda bulunan zehirli maddenin özelliğine göre, yendikten 6 saat sonra gelişebilen zehirlenme belirtileri ise bulantı, kusma, ishal, ateş, nabız artışı, karın ağrısı ile daha sonra karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organların bozukluklarına bağlı belirtiler şeklindedir. Sonuçta koma ve ölüm de söz konusu olabilmektedir” ifadeleri yer aldı.
“Çok basit önlemlerle engellenebilir”
Mantar zehirlenmesinin tedavisinin zehirlenme bulgularına göre değiştiğinin belirtildiği açıklamanın devamında ise “Mantar zehirlenmelerinin tedavisi zehirlenme bulgularına yöneliktir. Zehirlenmeler konusunda 114 numaralı Ulusal Zehir Danışma Merkezi’nden bilgi alınabilir. Zehirlenmelerin önemli bir kısmı esasında çok basit önlemlerle engellenebilir. Bu çerçevede, mantar zehirlenmeleri de çok basit bir şekilde önlenebilecek bir zehirlenme tipi olup zehirlenmenin engellenmesindeki tek çare de doğal alanlarda yetişen mantarların kesinlikle yenmemesi bunun yerine kültür mantarının tercih edilmesidir. Kültür mantarları ile zehirlenme mümkün değildir. Ancak, bu mantarlar yetiştikleri ortamda, bazı mikroorganizmalar ile temas edebilirler. Bu mikroorganizmayla bulaşık mantarların çiğ olarak yenmesi sonucunda hafif mide ve bağırsak şikayetlerinin gelişebileceği de unutulmamalıdır. Mantar satın alırken ambalajlı olanlar tercih edilmeli, aynca, ambalajda tüketiciyi bilgilendirmeye yönelik bazı bilgilerin yer aldığı etiketlerin olup olmadığına da dikkat edilmelidir” ifadelerine yer verildi.
“Doğru bilinen yanlışlar var”
Mantarlarla ilgili doğru olduğu düşünülen yanlış bilgilerin olduğu vurgulanan açıklamada “Mantarlarla alakalı olarak halk arasında, yoğurtla yenen mantar zehirlemez, pişirilen mantarda zehir yok olur, sirkeli ve tuzlu suda kaynatmakla mantarın zehri alınır, kurutulmuş mantarın yenmesiyle zehirlenme olmaz, çayırlarda yetişen mantarlar zehirli değildir, mantar koparıldığında rengi değişmezse mantar zehirsizdir, mantarın iç kısmı mavileşirse bu mantar zehirlidir, ağaçlardaki mantarlar zehirsizdir, zehirli mantar gümüş kaşıkla pişirilirse kaşık kararır, salyangozlar zehirli mantarları yemezler gibi ilmi değeri olmayan yaygın inanışlar da vardır” ifadeleri kullanıldı.
İlginizi Çekebilir
Göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Vana getirildi
Van’ın Bahçesaray ilçesinde göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Van’a getirildi.
Yarıyıl tatili, çocukların göz sağlığı için fırsat
Çocukların göz muayenelerinin yaptırılması için sömestr dönemi ise en ideal zamanlardan biri olabileceğini belirten Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adnan İpçioğlu, çocuklardaki görme sorunlarının okul başarısını olumsuz etkilediğini ve ileride akademik, sosyal ve günlük yaşamda pek çok problemle karşılaşılmasına sebep olabileceğini söyledi.
Halsizim diye gitti hastanede 12 santimetrelik dev kitleyle karşılaştı
Bursa’da yaşayan Birol Kumoğlu, halsizlik sebebiyle tahlil yaptırmaya gittiğinde böbrek değerlerinin kötü olduğunu sağ böbreğinin küçük olduğunu, sol böbreğinde ise 12 santimetrelik bir kitle olduğunu öğrendi. Böbreğini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalan Kumoğlu, Medicana Bursa Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Ahmet Şahan’ın yaptığı 2.5 saatlik operasyon sonucunda kitleden kurtularak sağlığına kavuştu.
Siirtte 2024 yılında 1 milyon 245 bin 327 kişi tedavi gördü
Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, 2024 yılına ait sağlık hizmetleri istatistikleri belli oldu. Buna göre 1 milyon 245 bin 327 kişi hastanelerde tedavi gördü.
Kastamonuda yüzlerce öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması yapıldı
Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından bin 43 öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması gerçekleştirildi.
Sağlıklı bir yılbaşı sofrası için 8 öneri
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Selva Oturakçıibogil, yılbaşı gecesi büyük tabaklardan kaçınmak ve küçük porsiyonlarla servis yapmanın aşırı yemeyi önlediğini söyledi.