© Haber Acıpayam 2022

İkili tarama testi ile gebelikteki risk faktörünün önüne geçin

Özel Denizli Cerrahi Hastanesi hekimlerinden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Suat Gencer, ikili tarama testinin gebelikte herhangi bir olumsuzluk olup olmadığının erken bildirmesi noktasında önemli bir test olduğunu söyledi.

İkili tarama testi, hamileliğin 11. ile 14. haftaları arasında uygulanan bir testtir. Bu test, down sendromu için riskli bir durumun olup olmadığını belirlemek için yapılan bir uygulamadır. Bu test, gebelerin kanındaki bazı protein düzeylerini, bebeğin ense kalınlığını, burun yapısını ve diğer ultrasonografik özellikleri gibi faktörlere dayanarak risk skorunu hesaplar. Özel Denizli Cerrahi Hastanesi’nin başarılı hekimlerinden Op. Dr. Suat Gencer önemli bilgilendirmede bulundu.

Op. Dr. Gencer, “İkili tarama testi gebelerde erken dönemde yapılan tarama testlerinden bir tanesidir. İkili tarama testi dışında, üçlü tarama testi, dörtlü tarama testleri de vardır. İkili tarama testi 11. ila 14. hafta arasında yapılabilen, riskli bir durum var ise en erken bizi haberdar eden bir testtir. Test sonucunun olumsuz olarak neticelenmesi, bebeğin down sendromlu olduğu anlamına değil, riskin yüksek olduğu anlamına gelmektedir. Risk yüksek olsa da, sağlıklı bir bebek doğabilir. Down sendromu 21. kromozom fazlalığından olur. Bununla birlikte 13. ve 18. kromozom fazlalıkları da değerlendirilmiş olur. Bu testi yaparken hastanın açlık veya tokluk durumu önemli değildir, herhangi bir zamanda yapılabilmektedir. Test hastalara zarar vermemektedir. Ultrasonda bebeğin baş, popo mesafesi ölçümü, ense kalınlığının ölçümüyle birlikte anneden alınan kan sonucunun analizinden ortaya çıkan bir risk değeridir” dedi.

“Sağlıklı gebelik için ikili tarama testini ihmal etmeyin”
Op. Dr. Gencer, “İkili tarama testi bütün gebelerde yapılması gereken rutin bir işlem değildir. Bizler gebelere, ikili tarama testinin 11. ila 14. haftalar arasında yapılabildiğini ve avantajlarını açıklıyoruz. Genellikle gebelerin tercihine göre yapıyoruz. İkili testte cinsiyet belirlenememektedir. Bu test özellikle bazı kromozomların fazlalığına yönelik risk faktörünü ortaya çıkarma testi. Gebe, bebekte down sendromu ortaya çıktı ise, bu gebeliği istemeyebilir. Eğer isterse de ne ile karşılaşabileceği konusunda ön hazırlık yapma şansı veya psikolojik açıdan hazırlanma şansı olabilmektedir” diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

Meteoroloji Denizli’yi kuvvetli rüzgar ve fırtınaya karşı uyardı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Denizli’yi sarı kod ile uyararak kuvvetli rüzgar ve fırtına beklendiğini açıkladı.

Türkiye’de ilk kez uygulanan topraksız dikey tarım safran tesisinde hasat başladı

Denizli’de iki arkadaşın ortak kurduğu ve Türkiye’de ilk kez uygulanan topraksız dikey tarım safran üretim tesisinde hasat heyecanı yaşandı.

Pamukkale Turizm ekspres seferleriyle Denizli - İzmir arasını 2,5 saate düşürdü

Türkiye'nin önde gelen seyahat firması Pamukkale Turizm, kısa süre önce ulaşıma açılan Aydın-Denizli Otoyolundan düzenlediği ekspres seferleriyle Denizli-İzmir arasındaki seyahat süresini 2 saat 30 dakikaya düşürdü.

Denizli’de bin 158 diyaliz hastası nakil bekliyor

3-9 Kasım Organ Bağışı haftası dolayısıyla açıklamalarda bulunan İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, yapılan tüm çalışmalara rağmen bağış oranlarının düşük seviyede olduğunu belirtti. Denizli’de bin 158 diyaliz hastasının bulunduğunu ifade eden Uz. Dr. Öztürk, 2024 yılında gerçekleşen 28 beyin ölümünün 10’undan donör alındığını söyledi.

Lezzetiyle meşhur Çakır havucunda hasat başladı

Denizli’nin Acıpayam ilçesinde uzun yıllardır dikimi yapılan ve adını bulunduğu mahalleden alan Çakır havucunun hasadına başlanıldı.

Kayıt dışı istihdamla mücadele denetimleri aralıksız sürdürülüyor

Sosyal Güvenlik Kurulu (SGK) Denizli İl Müdürü Abdullah Mersin, kayıtlı dışı istihdamın önlenmesine yönelik denetimlerin aralıksız olarak sürdürüldüğünü belirterek, “Kayıt dışı çalışan bir işçinin emekli olma hakkı yoktur ve kanuni haklarından yararlanamaz” dedi.

TÜM HABERLER