İNEKLERE FISKİYELİ VE BUHARLI SERİNLİK
ACIPAYAMHava sıcaklığının 40 dereceyi aştığı Antalya’da bir işletmeci, 2 bin büyükbaş hayvanını fıskiye ve buharlı sistemle serinletti.
Hava sıcaklığının gölgede 40, güneşte yaklaşık 46 dereceye yükseldiği turizm kenti Antalya’da insanlar kadar hayvanlarda etkilendi. Döşemealtı ilçesinde 80 bin metrekare kapalı alan üzerinde 2 bin büyükbaş hayvan yetiştiren Kilit Et Çiftliği, sıcaktan etkilenen hayvanları serinletmek için ilginç bir yönteme başvurdu. İşletme yöneticileri seralarda kullanılan havadan sulama sistemini bu kez inekleri serinletmek için tasarladı. Kurulan sistemle ineklerin üzerine bazı bölümlerde buhar, bazı bölümlerde ise fiskiye üzerinden su püskürtülüyor. Tavandaki dev fanların devreye girmesiyle dışarıda 46 derece olan sıcaklık, ahır içinde bu sistem sayesinde 28’e düşüyor. Sıcaklıktan etkilenmeyen ineklerin süt veriminde de yüzde 15-20’lik artış sağlandığı belirtildi.
Sistem hakkında bilgi veren Kilit Et Çiftliği Veterineri Mehmet Başar, 2 bin büyükbaş hayvanın bulunduğu çiftlikte 700 ineğin sağımının yapıldığını kaydetti.
80 bin metrekare alan üzerine kurulu çiftlikte 300 de erkek besi hayvanı bulunduğunu aktaran Başar, süt ve et üretimi yaptıklarını belirtti.
“FISKİYE VE BUHARLI SERİNLİK”
Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte hayvanların sıcaktan etkilenmeye başladığını ifade eden Başar, “Döşemealtı ilçesinde sıcaklık gündüz 40 ile 50 derece arasında değişiyor. Hayvanlar sıcaklık stresine giriyor ve verimde de düşüş meydana geliyor.Sıcaklığın etkisini azaltmak için bir dizi tedbirler aldık. Hayvanların mutlu olmasını istiyoruz. Bu amaçla hem buharlı hem de fıskiyeli sistemle hayvanlarımızı serinletiyoruz” dedi.
“SICAKLIK AHIRDA 28’E DÜŞÜYOR”
Bu sistemlerin yanında tavanda dev fanların yer aldığını dile getiren Başar, “Hayvanları serinletmeye başladıktan sonra geçen yıla oranla hayvan başına 3 litre daha fazla süt almaya başladık. Sıcak etkilerinden dolayı meydana gelebilecek hastalıkları da önledik. Avrupa Birliği onaylı bir işletmeyiz. Sislemeler çalışmadığı zaman ağırda sıcaklık 36 dereceye çıkıyor. Sistem devreye girince fanların sayesinde sıcaklık 28 dereceye düşüyor. Bu sıcaklık bile düşük değil ama elimizden geldiği kadar hayvanlarımıza en iyi ortamı sunmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
“12 SAAT ÇALIŞIYOR”
Gündüz ile gece arasındaki sıcaklık farkının hayvanları aşırı derecede rahatsız ettiğinin altını çizen Başar, “Biz gündüzleri ne kadar serin tutarsak verimde o kadar artıyor. Fanlar sabah 06.00’dan akşam 18.00’e kadar çalışıyor. Bu har üfleme sistemi 15 dakika çalışıyor, 15 dakika kapanıyor. Islatma sistemi ise 5 dakika çalışıp, 10 dakika kapanıyor. Sürekli ıslatmak ise çeşitli hastalıkların oluşmasına neden olabiliyor. Akşamları da nem yüksek olursa da çalıştırabiliyoruz.Bu sistem ile hayvanların üzerindeki sineklerin de az olduğunu görebiliriz” dedi.
“YÜZDE 2O ARTIŞ”
Başar, fıskiye sisteminde saatte 60, buharlı sistemde ise 30 litre su kullanıldığını kaydederek, “Çok maliyetli bir sistem değil. Serada bitki sulamak için kullanılan sistemi biz hayvanlarda kullanıyoruz. Amacımız hayvanları serinletmek. Bunda da başarılı olduk. Verimimizde yüzde 15 ile 20 arası artış oldu” dedi.
İlginizi Çekebilir
Denizli’ye soğuk hava ve kar yağışı geliyor
Denizli’de Pazar gününden itibaren görülecek soğuk ve yağışlı hava sistemiyle birlikte sıcaklıkların 10 ila 15 derece azalacağı belirtildi.
Meteoroloji Denizli’yi kuvvetli rüzgar ve fırtınaya karşı uyardı
Meteoroloji Genel Müdürlüğü Denizli’yi sarı kod ile uyararak kuvvetli rüzgar ve fırtına beklendiğini açıkladı.
Türkiye’de ilk kez uygulanan topraksız dikey tarım safran tesisinde hasat başladı
Denizli’de iki arkadaşın ortak kurduğu ve Türkiye’de ilk kez uygulanan topraksız dikey tarım safran üretim tesisinde hasat heyecanı yaşandı.
Pamukkale Turizm ekspres seferleriyle Denizli - İzmir arasını 2,5 saate düşürdü
Türkiye'nin önde gelen seyahat firması Pamukkale Turizm, kısa süre önce ulaşıma açılan Aydın-Denizli Otoyolundan düzenlediği ekspres seferleriyle Denizli-İzmir arasındaki seyahat süresini 2 saat 30 dakikaya düşürdü.
Denizli’de bin 158 diyaliz hastası nakil bekliyor
3-9 Kasım Organ Bağışı haftası dolayısıyla açıklamalarda bulunan İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, yapılan tüm çalışmalara rağmen bağış oranlarının düşük seviyede olduğunu belirtti. Denizli’de bin 158 diyaliz hastasının bulunduğunu ifade eden Uz. Dr. Öztürk, 2024 yılında gerçekleşen 28 beyin ölümünün 10’undan donör alındığını söyledi.
Lezzetiyle meşhur Çakır havucunda hasat başladı
Denizli’nin Acıpayam ilçesinde uzun yıllardır dikimi yapılan ve adını bulunduğu mahalleden alan Çakır havucunun hasadına başlanıldı.