Hastaneye gelemeyen video konferans yöntemiyle muayene edilecek
SAĞLIKSağlık Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Denizli’de de uygulanmaya başlanan Uzaktan Sağlık Hizmeti çerçevesinde Denizli’de Evde Sağlık Hizmetinden faydalanan hastalar, video konferans yöntemiyle muayene edilebilecek. Kişinin tıbbi gözlem, izlem ve takibi ile değerlendirmesi yapılabilecek. Hastalara e-reçete yazılarak rapor verilebilecek.
Sağlık Bakanlığı tarafından sağlık kurumlarında hasta olarak bizzat bulunmadan, çağdaş bilişim teknolojileri kullanılarak sağlık hizmeti almayı kolaylaştıran Uzaktan Sağlık Hizmeti Denizli’de gerekli teknolojik altyapısında kamu hastanelerinde uygulanmaya başlandı. Denizli İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Berna Öztürk uygulamada Denizli Devlet Hastanesi Dahiliye Polikliniğinden randevu alarak Uzaktan Sağlık Hizmeti dahilinde evinde muayene olan Evde Sağlık hastası Atilla Atilla’yı ziyaret etti ve uygulamayı yerinde inceledi.
Denizli İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Berna Öztürk, muayene sonrasında Uzaktan Sağlık Hizmeti Sunumu’nun işleyişine yönelik bilgi verdi. Hastaya Evde Sağlık Hizmetleri tarafından muayene olacağı ilgili poliklinikten muayene randevusu oluşturulduktan sonra, muayene saati geldiğinde hastanın e-Nabız üzerinden hekimle görüşmeye başlayabileceğini belirten Öztürk, “Uzaktan sağlık hizmetleri son yıllarda tüm dünyada giderek daha yaygın hala gelen bir hizmet türüdür. Hastaların sağlık hizmetine uzaktan erişmelerine ve sağlık uzmanlarının hastalarının sağlık durumlarını izlemelerine olanak tanır. Tıbbi danışmanlık, teşhis ve tedavi gibi sağlık hizmetlerinin sunulmasında teknolojinin kullanılmasını içerir. Sağlık Bakanlığımız tarafından da hizmet kalitesinin ve hasta memnuniyetinin yükseltilmesi amacıyla Uzaktan Sağlık Hizmeti sunumu ülkemizde başlatılmış olup Denizli’de de gerekli alt yapı sisteminin kurulmasıyla kamu hastanelerimizde uygulanmaya başladı” dedi.
Uzaktan Sağlık Hizmeti’nin hastaların daha kolay, daha hızlı ve daha uygun maliyetli bir şekilde sağlık hizmetlerine erişmelerine imkân sağladığını belirten Uzm. Dr. Berna Öztürk, “Uzaktan sağlık hizmeti talep eden kişi, hizmetin elverdiği ölçüde muayene edilebilecek. Kişinin tıbbi gözlem, izlem ve takibi ile değerlendirilmesi yapılabilecek, teşhis edilmiş hastalıkları kontrol edilebilecek ve kişiye tıbbi danışmanlık verilebilecek. Uzaktan sağlık hizmetinde konsültasyon veya ikincil görüş talep edilebilecek. Gerekli durumlarda, kişiye bir sağlık kuruluşuna fiziki olarak müracaat etmesi önerilecek. Hastalıkların uzaktan yönetimi ve takibi için kişinin kan şekeri ve kan basıncı gibi klinik parametreleri değerlendirilebilecek, tedavi ve ilaç yönetimi sağlanabilecek. Sağlığın korunmasına ve takibine, sağlıklı yaşamın desteklenmesine, psikososyal destek hizmetlerinin sağlanmasına yönelik hizmetler verilebilecek. Sağlık riski artan veya ileri yaşlı kişilerin çok yönlü değerlendirmesi ve takibi yapılabilecek. Uygulamayla zaman kaybı önlenecek” diye konuştu.
Uzaktan Sağlık Hizmeti çerçevesinde muayene olan evde sağlık hastası Atilla Atilla da sistemin kendisine büyük kolaylık sağladığını, hastaneye gitmeden gerekli işlemlerini yaptırabildiğini söyledi ve emeği geçenlere teşekkür etti.
İlginizi Çekebilir
Göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Vana getirildi
Van’ın Bahçesaray ilçesinde göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Van’a getirildi.
Yarıyıl tatili, çocukların göz sağlığı için fırsat
Çocukların göz muayenelerinin yaptırılması için sömestr dönemi ise en ideal zamanlardan biri olabileceğini belirten Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adnan İpçioğlu, çocuklardaki görme sorunlarının okul başarısını olumsuz etkilediğini ve ileride akademik, sosyal ve günlük yaşamda pek çok problemle karşılaşılmasına sebep olabileceğini söyledi.
Halsizim diye gitti hastanede 12 santimetrelik dev kitleyle karşılaştı
Bursa’da yaşayan Birol Kumoğlu, halsizlik sebebiyle tahlil yaptırmaya gittiğinde böbrek değerlerinin kötü olduğunu sağ böbreğinin küçük olduğunu, sol böbreğinde ise 12 santimetrelik bir kitle olduğunu öğrendi. Böbreğini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalan Kumoğlu, Medicana Bursa Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Ahmet Şahan’ın yaptığı 2.5 saatlik operasyon sonucunda kitleden kurtularak sağlığına kavuştu.
Siirtte 2024 yılında 1 milyon 245 bin 327 kişi tedavi gördü
Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, 2024 yılına ait sağlık hizmetleri istatistikleri belli oldu. Buna göre 1 milyon 245 bin 327 kişi hastanelerde tedavi gördü.
Kastamonuda yüzlerce öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması yapıldı
Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından bin 43 öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması gerçekleştirildi.
Sağlıklı bir yılbaşı sofrası için 8 öneri
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Selva Oturakçıibogil, yılbaşı gecesi büyük tabaklardan kaçınmak ve küçük porsiyonlarla servis yapmanın aşırı yemeyi önlediğini söyledi.