© Haber Acıpayam 2022

Dr. Güngör: “Yılda 1 kez check-up yaptırılmalı”

Özel Denizli Cerrahi Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Dündar Güngör hastalıkların erken teşhis ve tedavisinde hayat kurtarıcı bir öneme sahip olan check-up taramalarının tüm bireyler için yılda 1 kez yapılmasını önerdi.



Kan şekerinden karaciğer enzimlerine kadar bütün tahlillerin yapıldığı check-up hakkında bilgiler veren Özel Denizli Cerrahi Hastanesi Dahiliye (İç Hastalıkları) Uzmanı Dr. Dündar Güngör, sağlıklı bireylerin yılda en az 1 defa check-up yaptırmasının hastalıkların erken teşhisi için çok önemli olduğu söyledi. Check-up taramalarının hastalıkların tedavi sürecinde doktorlara destek olduğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Dündar Güngör, “Check-up aslında ‘kontrol etmek’ demektir. Fakat biz tıbbi olarak bunu ‘hastaların tetkiklerini yaptırmak’ olarak değerlendiriyoruz. Check-up aslında hastalıkları önceden tespit edebilmek için kullanılıyor. Hastalar bize check-up için başvurduğunda kan şekerinden karaciğer enzimlerine, kanser testlerine kadar bütün tetkikleri yapıyoruz. Bu yapılan tetkikler sırasında hastanın önemli bir rahatsızlığı veya kendisinin de bilmediği bir sağlık sorunu olup olmadığı ortaya çıkıyor. Bu işimiz açısından bize yol gösteriyor. Hastalar bize daha çok belirti olmadan gelir ama kontrollü gelenler de var. Kontrollü gelen hastalar farklı şikayetler için başvururken, beklemediği başka rahatsızlığı da ortaya çıkabiliyor. Bizler bu sayede diğer sağlık sorunlarını da öğrenmiş oluyoruz. Check-up yaptıran hastaların eğer vücudunda kanser veya tümör var ise erken tedavi imkanımız oluyor” dedi.



“Çocuklar küçük olduğu için hastalık olmaz anlayışı çok yanlıştır”


Sağlık taramalarını her yaş grubunda bulunan kişilerin yaptırabileceğini anlatan Dr. Güngör, ‘Çocuklarda hastalık olmaz’ anlayışıyla check-up yaptırmamanın doğru olmadığını savundu. Dr. Güngör, “Check-up çocukluktan ileri yaşlara kadar herkese yapılabilir. ‘Çocuklar küçük olduğu için hastalık olmaz’ anlayışı çok yanlıştır. Her hangi bir yaş grubu ayrımı yapılmadan herkes sağlık taraması yaptırmalı. Bizler check-up taramasının yılda 1 defa yapmasını öneriyoruz. Ama 6 ayda bir yaptıran hastalarımız da bulunuyor. Bu işlemin amacı hastalıklarda erken teşhistir. Bu erken teşhis sayesinde hastaların zarar görmesini engellemiş oluyoruz” diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

Termeye yeni endoskopi ünitesi: Hastalar ilçe dışına gitmek zorunda kalmayacak

Samsun Terme Devlet Hastanesi’nde endoskopi ünitesi hizmete girdi. Yeni açılan ünite ile hastalar ilçe dışına gitmek zorunda kalmayacak.

Uzmanından diş gıcırdatma ve çene sıkma uyarısı

DÜZCE(İHA) – Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Diş Hekimi Jale Demir, Ağız Diş Sağlığı Haftası ve 22 Kasım Dünya Diş Hekimliği Günü dolayısıyla diş gıcırdatma ve çene sıkma olarak bilinen bruksizm tedavisi hakkında yapılması gerekenleri anlattı.

Fethiyedeki hastanede 7 ayda bin hastaya anjiyo yapıldı

Fethiye Devlet Hastanesi Koroner Anjiyografi Ünitesi’nde 7 aylık süreçte hizmet verilen vaka sayısının bine ulaşması pasta keserek kutlandı.

Dünya Diyabet Gününde şeker ölçümü yaptılar

Samsun’da, ’Dünya Diyabet Günü’ dolayısıyla kurulan stantta vatandaşlara ücretsiz şeker ölçümü yapıldı.

Diyabet yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebiliyor

DENİZLİ (İHA) – Denizli Özel Egekent Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Bilge, diyabetin dünya genelinde yaygın bir sağlık sorunu haline gelen ve yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen hastalık olduğunu belirtti.

MEAHta Organ ve Doku Bağışı Haftası farkındalık etkinliği düzenlendi

Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 3-9 Kasım Organ ve Doku Bağışı Haftası kapsamında organ bağışı konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla bilgilendirme standı açıldı. Organ ve Doku Nakil Koordinatörlüğü ekibi tarafından kurulan stant, Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü öğrencilerinin desteğiyle hizmet verirken, hastane yönetimi ve sağlık personeli de etkinliğe katılım gösterdi.

TÜM HABERLER