© Haber Acıpayam 2022

Dr. Güngör: “Yılda 1 kez check-up yaptırılmalı”

Özel Denizli Cerrahi Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Dündar Güngör hastalıkların erken teşhis ve tedavisinde hayat kurtarıcı bir öneme sahip olan check-up taramalarının tüm bireyler için yılda 1 kez yapılmasını önerdi.



Kan şekerinden karaciğer enzimlerine kadar bütün tahlillerin yapıldığı check-up hakkında bilgiler veren Özel Denizli Cerrahi Hastanesi Dahiliye (İç Hastalıkları) Uzmanı Dr. Dündar Güngör, sağlıklı bireylerin yılda en az 1 defa check-up yaptırmasının hastalıkların erken teşhisi için çok önemli olduğu söyledi. Check-up taramalarının hastalıkların tedavi sürecinde doktorlara destek olduğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Dündar Güngör, “Check-up aslında ‘kontrol etmek’ demektir. Fakat biz tıbbi olarak bunu ‘hastaların tetkiklerini yaptırmak’ olarak değerlendiriyoruz. Check-up aslında hastalıkları önceden tespit edebilmek için kullanılıyor. Hastalar bize check-up için başvurduğunda kan şekerinden karaciğer enzimlerine, kanser testlerine kadar bütün tetkikleri yapıyoruz. Bu yapılan tetkikler sırasında hastanın önemli bir rahatsızlığı veya kendisinin de bilmediği bir sağlık sorunu olup olmadığı ortaya çıkıyor. Bu işimiz açısından bize yol gösteriyor. Hastalar bize daha çok belirti olmadan gelir ama kontrollü gelenler de var. Kontrollü gelen hastalar farklı şikayetler için başvururken, beklemediği başka rahatsızlığı da ortaya çıkabiliyor. Bizler bu sayede diğer sağlık sorunlarını da öğrenmiş oluyoruz. Check-up yaptıran hastaların eğer vücudunda kanser veya tümör var ise erken tedavi imkanımız oluyor” dedi.



“Çocuklar küçük olduğu için hastalık olmaz anlayışı çok yanlıştır”


Sağlık taramalarını her yaş grubunda bulunan kişilerin yaptırabileceğini anlatan Dr. Güngör, ‘Çocuklarda hastalık olmaz’ anlayışıyla check-up yaptırmamanın doğru olmadığını savundu. Dr. Güngör, “Check-up çocukluktan ileri yaşlara kadar herkese yapılabilir. ‘Çocuklar küçük olduğu için hastalık olmaz’ anlayışı çok yanlıştır. Her hangi bir yaş grubu ayrımı yapılmadan herkes sağlık taraması yaptırmalı. Bizler check-up taramasının yılda 1 defa yapmasını öneriyoruz. Ama 6 ayda bir yaptıran hastalarımız da bulunuyor. Bu işlemin amacı hastalıklarda erken teşhistir. Bu erken teşhis sayesinde hastaların zarar görmesini engellemiş oluyoruz” diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

Göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Vana getirildi

Van’ın Bahçesaray ilçesinde göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Van’a getirildi.

Yarıyıl tatili, çocukların göz sağlığı için fırsat

Çocukların göz muayenelerinin yaptırılması için sömestr dönemi ise en ideal zamanlardan biri olabileceğini belirten Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adnan İpçioğlu, çocuklardaki görme sorunlarının okul başarısını olumsuz etkilediğini ve ileride akademik, sosyal ve günlük yaşamda pek çok problemle karşılaşılmasına sebep olabileceğini söyledi.

Halsizim diye gitti hastanede 12 santimetrelik dev kitleyle karşılaştı

Bursa’da yaşayan Birol Kumoğlu, halsizlik sebebiyle tahlil yaptırmaya gittiğinde böbrek değerlerinin kötü olduğunu sağ böbreğinin küçük olduğunu, sol böbreğinde ise 12 santimetrelik bir kitle olduğunu öğrendi. Böbreğini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalan Kumoğlu, Medicana Bursa Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Ahmet Şahan’ın yaptığı 2.5 saatlik operasyon sonucunda kitleden kurtularak sağlığına kavuştu.

Siirtte 2024 yılında 1 milyon 245 bin 327 kişi tedavi gördü

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, 2024 yılına ait sağlık hizmetleri istatistikleri belli oldu. Buna göre 1 milyon 245 bin 327 kişi hastanelerde tedavi gördü.

Kastamonuda yüzlerce öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması yapıldı

Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından bin 43 öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması gerçekleştirildi.

Sağlıklı bir yılbaşı sofrası için 8 öneri

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Selva Oturakçıibogil, yılbaşı gecesi büyük tabaklardan kaçınmak ve küçük porsiyonlarla servis yapmanın aşırı yemeyi önlediğini söyledi.

TÜM HABERLER