© Haber Acıpayam 2022

Doç. Dr. Narin: “Böbrek hastalıkları yüksek tansiyona, tansiyon da kalp hastalıklarına yol açabilir”

Doç. Dr. Cüneyt Narin, çeşitli rahatsızlıkların domino etkisi yaparak kalp sağlığını tehdit ettiğini söyledi. Böbrek hastalıklarının yüksek tansiyona, yüksek tansiyonun da kalbin normal işlevselliğini bozarak ciddi sağlık sorunlarına yol açabildiğini belirten Doç. Dr. Narin, “Kalp sağlığını korumak için var olan başka hastalıkların kontrol altında tutulması, tedavilerinin aksatılmaması gerekiyor” dedi.


Acıbadem Kent Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Cüneyt Narin, böbrek hastalarına kalp sağlığını korumaları konusunda uyarıda bulundu. Narin, böbrek atardamarının daralmasının, böbreğin su ve tuz atımındaki işlevlerini bozabildiğini, bu bozulmanın hipertansiyona neden olabileceğini kaydetti. Bu zincirleme durumun, böbreklerin normalde düzenlediği su ve tuz dengesini etkileyerek vücutta su ve tuz tutulumuna yol açabileceğini ifade eden Narin, şöyle konuştu:


“Ayrıca, böbreklerin hormon salgılamasında yaşanan bozukluklar, hipertansiyonun olumsuz etkilerini artırabilir. Hipertansiyonun kalp üzerindeki etkileri de göz ardı edilmemelidir. Yüksek kan basıncı, kalpte çeşitli değişikliklere neden olabilir. Ayrıca, vücutta su ve tuz tutulumu, kalbin yükünü artırarak kalp yetmezliği belirtilerini güçlendirebilir. Bu durum, kalbin normal işlevselliğini bozarak ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Buna ek olarak, böbrek hastalarında görülebilen, minerallerin dengesindeki bozukluklar da kalp sağlığını olumsuz etkileyebilir. Potasyum, kalsiyum, fosfor ve magnezyum gibi minerallerin düzensizliği, kalp ritim bozukluklarına ve tedavisi zor aritmilere neden olabilir. Bu nedenle, böbrek hastalarının kalp sağlığına özel bir dikkat gösterilmesi önemlidir. Düzenli izlem ve uygun tedavi ile hem böbrek işlevleri, hem de kalp sağlığı kontrol altında tutulabilir. Bu süreçte, su ve tuz dengesini düzenlemek, kan basıncını kontrol altında tutmak ve mineral dengesini sağlamak gibi önlemler alınarak genel beden sağlığı desteklenebilir.”



“Tansiyon ilaçları düzenli kullanılmalı”


Öte yandan, Doç. Dr. Narin, yüksek tansiyon tanısı almış hastalara da uyarılarda bulundu. Yüksek tansiyonun, hem kalbin önünde bir basınç oluşturarak ve hem de damar sertliğine neden olarak kalp yetmezliğine yol açtığını vurgulayan Narin, sözlerini şöyle sürdürdü:


“Kalp damarlarındaki tıkanıklık sonucunda kalp kasına gelen oksijen miktarı azalır. Bu durum kalp kası hücrelerini zayıflatır. Kalp duvarı kalınlaşmasından korunmak için tansiyon ilaçlarının düzenli kullanılması büyük önem arz etmektedir. Kalp duvarı kalınlaşması, kalp kasının yapısındaki anormal değişiklikleri ifade eder. Bu patolojik durum kalp kasının normal işlevini bozarak, ritmik çalışma ve verimli kan pompalama gibi temel işlevleri etkileyebilir. Kalp duvarı kalınlaşmasının sık görüldüğü durumlar hipertansiyon ve kardiyomiyopatilerdir. Kontrolsüz hipertansiyon kalp duvarının kalınlaşmasına ve ilerleyen zamanda kalp yetmezliğine yol açar. Bu nedenle tansiyon yüksekliğinin olumsuz etkisinden korunmak için uzman hekim kontrolünde tansiyon ilacı düzenli kullanılmalı ve tansiyon yükselmesinin oluşmasına izin verilmemelidir.”

İlginizi Çekebilir

Göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Vana getirildi

Van’ın Bahçesaray ilçesinde göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Van’a getirildi.

Yarıyıl tatili, çocukların göz sağlığı için fırsat

Çocukların göz muayenelerinin yaptırılması için sömestr dönemi ise en ideal zamanlardan biri olabileceğini belirten Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adnan İpçioğlu, çocuklardaki görme sorunlarının okul başarısını olumsuz etkilediğini ve ileride akademik, sosyal ve günlük yaşamda pek çok problemle karşılaşılmasına sebep olabileceğini söyledi.

Halsizim diye gitti hastanede 12 santimetrelik dev kitleyle karşılaştı

Bursa’da yaşayan Birol Kumoğlu, halsizlik sebebiyle tahlil yaptırmaya gittiğinde böbrek değerlerinin kötü olduğunu sağ böbreğinin küçük olduğunu, sol böbreğinde ise 12 santimetrelik bir kitle olduğunu öğrendi. Böbreğini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalan Kumoğlu, Medicana Bursa Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Ahmet Şahan’ın yaptığı 2.5 saatlik operasyon sonucunda kitleden kurtularak sağlığına kavuştu.

Siirtte 2024 yılında 1 milyon 245 bin 327 kişi tedavi gördü

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, 2024 yılına ait sağlık hizmetleri istatistikleri belli oldu. Buna göre 1 milyon 245 bin 327 kişi hastanelerde tedavi gördü.

Kastamonuda yüzlerce öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması yapıldı

Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından bin 43 öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması gerçekleştirildi.

Sağlıklı bir yılbaşı sofrası için 8 öneri

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Selva Oturakçıibogil, yılbaşı gecesi büyük tabaklardan kaçınmak ve küçük porsiyonlarla servis yapmanın aşırı yemeyi önlediğini söyledi.

TÜM HABERLER