Çocuklarda yaz ishaline dikkat
SAĞLIKPediatri Uzmanı Dr. Ali Şimşek, "İshalin yanında halsizlik, kusma ve ateş belirtileri de ortaya çıkacağından çocuğun sıvı kaybını yerine koyması önemlidir. İlaç tedavisi mutlaka doktor kontrolünde olmalıdır" dedi.
Büyük Anadolu Hastaneleri Pediatri Uzmanı Dr. Ali Şimşek, çocuklarda yaz aylarında sıkça görülen ishal hastalığının sebebi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Uzm. Dr. Ali Şimşek, “İshal, normalden daha fazla ve sık sulu dışkılama yapma olarak tanımlayabiliriz. Yaz aylarında bu durum özellikle enfeksiyon nedenler olarak karşımıza çıkıyor. Bunlar viral bir şekilde daha sık bakteriyel, mantar, parazitsel hastalıklara bağlı da ishal hastalığını görebiliyoruz. Karın ağrıları ve krampları, gaz, bulantı ve sürekli sıkışma hissi ishale sıklıkla eşlik eden bulgulardır.Nedene bağlı olarak ateş ve kanlı dışkılama da bunlara eklenebilir” ifadelerini kullandı.
İshalde beslenme önemli
İshalde beslenmenin önemine değinen Şimşek, “İshal olan çocuklar için yapılması gereken sıvı takviyesidir. Çünkü su kaybı çocukta hayati risk oluşturabilir. Su kaybının derecesine göre yapılacak tedavi şekli değişebilir. Burada her şeyden önce çocuğun sağlıklı bir şekilde beslenmesinin sürdürülmesi gerekiyor. Burada ishalin yanında halsizlik, kusma ve ateş belirtileri de ortaya çıkacağından çocuğun bu sıvı ve beslenmesi kaybını yerine koyması önemlidir. Çocuğun yemede sıkıntı çektiği yerlerde ise damardan sıvı kaybı önlemek için uzman tedavisi alınması gereklidir” diye konuştu.
“Gereksiz antibiyotik kullanmayın”
Antibiyotik uyarısında bulunan Dr. Ali Şimşek, “Yaz aylarında çocukların beslenmesi çok önemli, kullanılan suya dikkat edilmesi gereklidir. İshal eğer 2-3 gün sürüyor ve günlük ortalama 3-4 ün üstünde sulu dışkılama yapıyor ise mutlaka bir uzman hekimin görmesi ve gerekli tedavinin alması hayati önem taşımaktadır. İshal genellikle kendi kendine iyileşen, yaygın bir hastalık olduğu düşünülse de bu süreçte gereksiz antibiyotik kullanımdan kaçınılmalı doktorunuzun çocuğunuza yapacağı muayene ve tetkiklerden sonra vereceği tedavi yolunu izlenmesi önemlidir” şeklinde konuştu.
İlginizi Çekebilir
Uzmanından diş gıcırdatma ve çene sıkma uyarısı
DÜZCE(İHA) – Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Diş Hekimi Jale Demir, Ağız Diş Sağlığı Haftası ve 22 Kasım Dünya Diş Hekimliği Günü dolayısıyla diş gıcırdatma ve çene sıkma olarak bilinen bruksizm tedavisi hakkında yapılması gerekenleri anlattı.
Fethiyedeki hastanede 7 ayda bin hastaya anjiyo yapıldı
Fethiye Devlet Hastanesi Koroner Anjiyografi Ünitesi’nde 7 aylık süreçte hizmet verilen vaka sayısının bine ulaşması pasta keserek kutlandı.
Dünya Diyabet Gününde şeker ölçümü yaptılar
Samsun’da, ’Dünya Diyabet Günü’ dolayısıyla kurulan stantta vatandaşlara ücretsiz şeker ölçümü yapıldı.
Diyabet yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebiliyor
DENİZLİ (İHA) – Denizli Özel Egekent Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Bilge, diyabetin dünya genelinde yaygın bir sağlık sorunu haline gelen ve yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen hastalık olduğunu belirtti.
MEAHta Organ ve Doku Bağışı Haftası farkındalık etkinliği düzenlendi
Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 3-9 Kasım Organ ve Doku Bağışı Haftası kapsamında organ bağışı konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla bilgilendirme standı açıldı. Organ ve Doku Nakil Koordinatörlüğü ekibi tarafından kurulan stant, Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü öğrencilerinin desteğiyle hizmet verirken, hastane yönetimi ve sağlık personeli de etkinliğe katılım gösterdi.
Normal doğumun önemi anlatıldı
Düzce’nin Akçakoca ilçesinde sağlık ekipleri tarafından açılan stantta normal doğumun önemi ve avantajları, gebelik süreci, gebelikte beslenme, anne sütünün önemi konularında bilgiler aktarıldı.