© Haber Acıpayam 2022

ÇAMELİ CEVİZİ VE FASULYESİ MARKA OLUYOR

Çameli'deki Ceviz Türleri ve Fasulye Çeşitlerinin Milli Ekonomiye Kazandırılması Projesi "Kapsamında Çameli Fasulyesi ve Çameli Cevizi markalaşma yoluna gidiyor.

 Çameli Belediye Başkanı Cengiz ARSLAN, Çameli Ziraat Odası Başkanı Hamit TUNCER ve Çameli İlçe Tarım Müdürü Durmuş İVGİN ile birlikte "Çameli'de ki Ceviz Türleri ve Fasulye Çeşitlerinin Milli Ekonomiye Kazandırılması Projesi " kapsamında yapılan faaliyetlerin ve bölgede yetiştirilen kuru fasulyenin ve cevizin tescilinin alınması ve markalaşması yönünde yapılan çalışmaların paylaşıldığı kapanış toplantısı düzenlendi.
Çameli Belediye Konferans Salonunda düzenlenen toplantıya Geka İzlem ve değerlendirme birim Başkanı Yankı AKAR,Dr Evrim ATMACA,Dr Namık KİRAZLAR,Dr Ayşe GÜN,Denizli İl Tarım Müdürü Nejdet DEMİR,Çameli Belediye Başkanı Cengiz ARSLAN ,Çameli Tarım İlçe Müdürü Durmuş İVGİN,Çameli Ziraat Odası Başkanı Hamit TUNCER,Çameli Esnaf Odası Başkanı Fettah ÖZDEMİR,Denizli ilçelerindeki Ziraat Odası Başkanları ,Proje'de yer alan çiftçiler katıldı.
Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Tarla Bitkileri Bölümü Başkanı Dr. Evren ATMACA Başkanlığında gerçekleşen çalışmaları katılımcılara slayt sunumuyla anlattı. Fasulye yetiştiriciliği yapan 87 üreticiye Fasulye türleri, hastalık ve zararlılardan korunma yöntemleri ve yetiştiricilik teknikleri ile ilgili bilgiler verildiği Fasulye Yetiştiriciliği Eğitimi ve Fasulye Yarışması kapsamında Eğitime Çameli merkez ve mahallelerinden 87 fasulye üreticisi eğitime katılmış ve 30 kişi yetiştirdikleri fasulye örneklerini yarışma için getirmiştir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı / Yemeklik Tane Baklagiller Birim Başkanı Fasulye Islahçısı Dr. Evren ATMACA başkanlığında toplanan Fasulye Seçimi Tespit Komisyonu, fasulyeleri 5 gruba ayırmış bunlardan 2 grup yörede yaygın olmadığı için seçilmemiştir.
Modern Ceviz Yetiştiriciliği ve Aşılama Teknikleri Eğitiminde ise 27 - 29 Temmuz 2016 tarihleri arasında Ceviz Islahçısı Dr. Ayşe GÜN tarafından ceviz yetiştiriciliği ve aşılama teknikleri eğitimi verilmiştir. 5 mahallede toplamda 58 ceviz üreticisine verilen eğitimlerde uygulamalı aşılama teknikleri gösterilmiştir.
Proje Kapsamında Organik Tarıma Giriş Eğitimi 29 Temmuz 2016 tarihinde Çameli Belediyesi Konferans Salonu'nda Anadolu Ekolojik Ürünler Kontrol ve Sertifikasyon Ltd. Şti. Eski Türkiye Organik Tarım Komitesi Başkanı Dr. Namık KİRAZLAR tarafından tüm çiftçilere yönelik Organik Tarıma Giriş Eğitimi verilmiştir. Eğitime 59 kişi katılmıştır.
Proje Kapsamında Katılımcı çiftçilere gerekli eğitimler kendi arazilerinde ürünlerin ve bahçelerinde uygulamalı olarak anlatılmış ve pratik olarak uygulandığını yapılan eğitimlerde başarılı olmuştur.Çameli Fasulyesi ve Cevizi'nin hakkettiği değeri bulanacağı ve markalaşma ve coğrafi işaretlemeler ile birlikte Türkiye ve Dünya Pazarında Çameli Fasulyesi ve Cevizi'nin değeri yükselecektir.

FASÜLYEMİZ HAKKETTİĞİ DEĞERİ BULACAKTIR
Çameli Belediye Başkanı Cengiz ARSLAN ; ilçemizde yetişen fasulyenin toprak yapısı, vitamin değeri, pişirilmesi, kabuk yapısı, damak lezzeti gibi özelliklerinin ortaya çıkarılması Eskişehir Geçit kuşağı Tarımsal Araştırma Entitüsü Müdürlüğü Tarla Bitkileri Bölümü Başkanı Dr Evren ATMACA tarafından yapılan bilimsel çalışmalarda ki amaç yöremize has olan beyaz kuru fasulyemizin verimi, kendine has tadı, kısa zamanda pişmesi, lezzeti gibi özelliklerinin Bölgemizde yetişen diğer fasulye çeşitlerinden farklı olup olmadığının tespitinin yapılmasıdır.Coğrafi işaretleme ile birlikte bundan sonra fasulyemiz ve fasulye üreticisi çiftçimiz hak ettiği değere kavuşmuş olacak, İlçemizin Dünya çapında tanıtımı açısından da büyük bir adım olacaktır.Çameli Fasülyesinin Patentinin alınmasıyla gelecek nesillere bir miras bırakacağız önceki dönemlerde hatalar yapıldı , şimdi Patent Alımı çalışmalarımızı başlattık.Bizlere eğitim vermek için uzaklardan gelen hocalarımıza ve katılan tüm üreticilerimize toplantıya geldikleri için çok teşekkür ederim.
Fasulye Yetiştiricililiği Eğitimi ve Fasulye yarışmasında Seçilen Fasulye Grupları ise Yerli Horoz,Çalıbasan,Yerli Gıçık.
Program Projede yer alan kurumlara verilen ödül töreni ve Toplu Fotoğraf çekimiyle son buldu.


Kaynak: Çameli Gazetesi

İlginizi Çekebilir

Denizli’ye soğuk hava ve kar yağışı geliyor

Denizli’de Pazar gününden itibaren görülecek soğuk ve yağışlı hava sistemiyle birlikte sıcaklıkların 10 ila 15 derece azalacağı belirtildi.

Meteoroloji Denizli’yi kuvvetli rüzgar ve fırtınaya karşı uyardı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Denizli’yi sarı kod ile uyararak kuvvetli rüzgar ve fırtına beklendiğini açıkladı.

Türkiye’de ilk kez uygulanan topraksız dikey tarım safran tesisinde hasat başladı

Denizli’de iki arkadaşın ortak kurduğu ve Türkiye’de ilk kez uygulanan topraksız dikey tarım safran üretim tesisinde hasat heyecanı yaşandı.

Pamukkale Turizm ekspres seferleriyle Denizli - İzmir arasını 2,5 saate düşürdü

Türkiye'nin önde gelen seyahat firması Pamukkale Turizm, kısa süre önce ulaşıma açılan Aydın-Denizli Otoyolundan düzenlediği ekspres seferleriyle Denizli-İzmir arasındaki seyahat süresini 2 saat 30 dakikaya düşürdü.

Denizli’de bin 158 diyaliz hastası nakil bekliyor

3-9 Kasım Organ Bağışı haftası dolayısıyla açıklamalarda bulunan İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, yapılan tüm çalışmalara rağmen bağış oranlarının düşük seviyede olduğunu belirtti. Denizli’de bin 158 diyaliz hastasının bulunduğunu ifade eden Uz. Dr. Öztürk, 2024 yılında gerçekleşen 28 beyin ölümünün 10’undan donör alındığını söyledi.

Lezzetiyle meşhur Çakır havucunda hasat başladı

Denizli’nin Acıpayam ilçesinde uzun yıllardır dikimi yapılan ve adını bulunduğu mahalleden alan Çakır havucunun hasadına başlanıldı.

TÜM HABERLER