Bu belirtiler ALS hastalığının habercisi olabilir
SAĞLIKİskenderun Gelişim Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Atilla Kara, ALS’de erken teşhisin; hem hastanın yaşam kalitesini arttırdığını, hem de ömür süresini uzattığını söyledi.
Nöroloji Uzmanı Dr. Atilla Kara, ‘21 Haziran Dünya ALS Günü’ nedeniyle yaptığı açıklamada, ALS’de erken teşhisin; hem hastanın yaşam kalitesini arttırdığını, hem de ömür süresini uzattığını belirtti.
İlerleyici bir hastalık olan ALS’nin tüm yaşlarda görülmekle birlikte, 40 ile 60 yaş aralığında daha sık rastlandığını belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Atilla Kara, “Motor nöron hastalığı olarak da bilinen ALS, beyin ve omurilikteki motor sinir nöronlarının zarar görmesi sonucunda ortaya çıkan, ilerleyici bir hastalıktır. Kadınlara oranla erkeklerde daha fazla görülen ALS hastalığının nedenleri arasında yüzde 10-15 oranlarında genetik faktörler var, fakat nedeni tam olarak bilinmemektedir. ALS’nin kesin bir tedavisi yok, sadece Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nin onay verdiği bir ilaç bulunuyor. İlacın, hastalığı yavaşlatıcı ve ömür süresi üzerine de pozitif etki gösterdiği biliniyor. Hastalığın erken teşhisi ve teşhis sonrası erken tedaviye başlanması; hem hastanın yaşam kalitesini arttırıyor, hem de ömür süresini uzatıyor” dedi.
ALS hastalığının en sık belirtilerinden söz eden Uzm. Dr. Atilla Kara, “Kas güçsüzlüğü, kol ve/veya bacaklarda güçsüzlük, yürürken tökezleme, konuşma bozukluğu, yutma güçlüğü, ALS hastalarında görülen en temel belirtilerdir. Eğer, vücutta yaygın bir seğirme ve güçsüzlük varsa, nörolojik muayene büyük önem arz etmektedir” açıklamasında bulundu.
İlginizi Çekebilir
Göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Vana getirildi
Van’ın Bahçesaray ilçesinde göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Van’a getirildi.
Yarıyıl tatili, çocukların göz sağlığı için fırsat
Çocukların göz muayenelerinin yaptırılması için sömestr dönemi ise en ideal zamanlardan biri olabileceğini belirten Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adnan İpçioğlu, çocuklardaki görme sorunlarının okul başarısını olumsuz etkilediğini ve ileride akademik, sosyal ve günlük yaşamda pek çok problemle karşılaşılmasına sebep olabileceğini söyledi.
Halsizim diye gitti hastanede 12 santimetrelik dev kitleyle karşılaştı
Bursa’da yaşayan Birol Kumoğlu, halsizlik sebebiyle tahlil yaptırmaya gittiğinde böbrek değerlerinin kötü olduğunu sağ böbreğinin küçük olduğunu, sol böbreğinde ise 12 santimetrelik bir kitle olduğunu öğrendi. Böbreğini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalan Kumoğlu, Medicana Bursa Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Ahmet Şahan’ın yaptığı 2.5 saatlik operasyon sonucunda kitleden kurtularak sağlığına kavuştu.
Siirtte 2024 yılında 1 milyon 245 bin 327 kişi tedavi gördü
Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, 2024 yılına ait sağlık hizmetleri istatistikleri belli oldu. Buna göre 1 milyon 245 bin 327 kişi hastanelerde tedavi gördü.
Kastamonuda yüzlerce öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması yapıldı
Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından bin 43 öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması gerçekleştirildi.
Sağlıklı bir yılbaşı sofrası için 8 öneri
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Selva Oturakçıibogil, yılbaşı gecesi büyük tabaklardan kaçınmak ve küçük porsiyonlarla servis yapmanın aşırı yemeyi önlediğini söyledi.