“Bel fıtığı tedavisinde çok yöntem var”
SAĞLIKBeyin Sinir ve Omurga Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Timur Yıldırım bel fıtığı tedavisinde yöntemlerin arttığını belirterek, iyileşme sürecinin kısaldığını söyledi.
Beyin Sinir ve Omurga Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Timur Yıldırım bel fıtığı tedavisinde yöntemlerin arttığını belirterek, iyileşme sürecinin kısaldığını söyledi.
Medicana Konya Hastanesi Beyin Sinir ve Omurga Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Timur Yıldırım, günümüzde bel fıtığının ilaç tedavisi, fizik tedavi ve cerrahi ile tedavi edilebildiğini hatırlattı. Hangi tedavinin ne zaman uygulanacağına hastalığın durumu ve ciddiyetinin belirlediğini kaydeden Yıldırım, “Çoğu vakada, bel fıtığı birkaç gün ya da birkaç hafta içinde kendiliğinden yavaş yavaş düzelir. Kas güçsüzlüğü, yürüme zorluğu ya da mesane veya bağırsak kontrol kaybı olmadığı sürece koruyucu bakım ilk tedavi yöntemi olarak düşünülmelidir. Cerrahi dışı tedavinin esas amacı ağrıyı azaltmaktır. Bel fıtığı hastalarının küçük bir yüzdesi ameliyata ihtiyaç duyar. Omurilik cerrahisi, ancak bir dönem cerrahi dışı tedavi uygulanmış ve sonuç alınamamış hastalara önerilir. Bu da bel fıtığı vakalarının yüzde 10-15’lik kısmını oluşturur” dedi.
Uzman Dr. Öğretim Üyesi Timur Yıldırım, tam endoskopik bel fıtığı ameliyatının (TEBFA) bel fıtığı nedeniyle ameliyat olması gereken tüm hastalara uygulanabildiğini bildirdi. Doktor Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü; “Ancak bel fıtığı ile beraber hastada bel omurlarında kayma, kanal darlığı gibi ek durumlar var ve bunların da düzeltilmesi gerekiyorsa o zaman TEBFA yerine mikrocerrahi yapılması gereklidir. Her yaş grubuna uygulanabilir. Özellikle yaşlı olup beraberinde diabet, hipertansiyon gibi ek hastalığı olan hastalarda ameliyat sonrası iyileşme süresinin çok kısa olması büyük avantaj sağlamaktadır. Hasta ameliyat sonrası 3-4 saat içerisinde ayağa kaldırılıp yürütülür, aynı gün veya bir sonraki gün taburcu edilir. Ameliyat sonrası 4-5 gün içerisinde işine dönebilir. 1990’lı yılların sonuna doğru Amerika, Almanya ve Güney Kore’de uygulanmaya başlayan yöntem, özel endoskopik cerrahi aletler varlığında ancak deneyimli ve gerekli eğitimlerden geçmiş cerrahlar tarafından uygulanabilir. Biz de gerek interlaminar, gerekse transforaminal endoskopik bel fıtığı ameliyatları için aylarca süren endoskopik anatomik çalışmalardan sonra ameliyatlara başlamış bulunmaktayız. Beyin cerrahları için öğrenme süreci uzun olduğundan, ileri ve pahalı teknolojik cihazlar gerekli olduğundan dünyada çok az merkez tarafından uygulanabilmektedir.”
İlginizi Çekebilir
Göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Vana getirildi
Van’ın Bahçesaray ilçesinde göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Van’a getirildi.
Yarıyıl tatili, çocukların göz sağlığı için fırsat
Çocukların göz muayenelerinin yaptırılması için sömestr dönemi ise en ideal zamanlardan biri olabileceğini belirten Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adnan İpçioğlu, çocuklardaki görme sorunlarının okul başarısını olumsuz etkilediğini ve ileride akademik, sosyal ve günlük yaşamda pek çok problemle karşılaşılmasına sebep olabileceğini söyledi.
Halsizim diye gitti hastanede 12 santimetrelik dev kitleyle karşılaştı
Bursa’da yaşayan Birol Kumoğlu, halsizlik sebebiyle tahlil yaptırmaya gittiğinde böbrek değerlerinin kötü olduğunu sağ böbreğinin küçük olduğunu, sol böbreğinde ise 12 santimetrelik bir kitle olduğunu öğrendi. Böbreğini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalan Kumoğlu, Medicana Bursa Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Ahmet Şahan’ın yaptığı 2.5 saatlik operasyon sonucunda kitleden kurtularak sağlığına kavuştu.
Siirtte 2024 yılında 1 milyon 245 bin 327 kişi tedavi gördü
Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, 2024 yılına ait sağlık hizmetleri istatistikleri belli oldu. Buna göre 1 milyon 245 bin 327 kişi hastanelerde tedavi gördü.
Kastamonuda yüzlerce öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması yapıldı
Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından bin 43 öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması gerçekleştirildi.
Sağlıklı bir yılbaşı sofrası için 8 öneri
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Selva Oturakçıibogil, yılbaşı gecesi büyük tabaklardan kaçınmak ve küçük porsiyonlarla servis yapmanın aşırı yemeyi önlediğini söyledi.