BAŞKAN ŞEVKAN, PAÜ’LÜ ÖĞRENCİLERİ AĞIRLADI
ACIPAYAMAcıpayam Belediye Başkanı Dr.Hulusi ŞEVKAN, Acıpayam Ovası'nda arazi gözlem çalışması gerçekleştiren Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü akademisyenleri ve öğrencilerini ağırladı.
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü 3. Sınıf öğrencileri, Acıpayam 'da arazi çalışması gerçekleştirdi.
Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü öğretim üyesi Dr. İbrahim Gökburun ile araştırma görevlisi Rauf Belge'nin planladığı arazi çalışması kapsamında Acıpayam Ovası'nda yerleşme ve üretim süreçleri incelendi. PAÜ öğrencileri; Acıpayam Ovası, Yatağan Mahallesi, Yeşilyuva Mahallesi, Salda Gölü ve Serinhisar İlçesi güzergahında incelemelerde bulundu.
Yeşilvuva Ayakkabıcılar Sanayi Sitesi'nde öğrencilerle buluşan Acıpayam Belediye Başkanı Dr. Hulusi ŞEVKAN, üretim yerinde yapılan bu tür saha uygulamaların üniversite ve halk arasında ilişkileri güçlendirdiğini vurguladı.
Yeşilyuva'da geleneksel üretim yöntemlerinin modern üretim yöntemleriyle birleştirildiği belirten Başkan ŞEVKAN, "İlçemizde yapılan sanayi üretimini ve istihdamı destekliyoruz. Ancak Acıpayam Ovası bir tarım alanı, bu nedenle ekolojik dengeyi ve doğaya koruyan bir üretim planlıyoruz. Pamukkale Üniversitemizin öğrencilerini ilçemizde ağırlamaktan büyük memnuniyet duyuyoruz" dedi.
PAÜ'lü akademisyen ve öğrenciler, Acıpayam İlçesi Yeşilvuva Ayakkabıcılar Sanayi Sitesi'nde, yüzyıllardır devam eden ayakkabıcılık üretimini inceledi.
Öğrencilere rehberlik eden Yeşilyuva Ayakkabıcılar Kooperatifi Başkanı Arif Alagöz; ayakkabıcılığın Yeşilyuva Mahallesi'nin temel ekonomik kaynağı olduğu söyledi.
Ayakkabıcılığın Yeşilyuva'da nesillerdir sürdürülen önemli geçim kaynağı olduğunu belirten Alagöz; yakın zamana kadar geleneksel yöntemlerle evlerin bodrum katlarında sürdürülen ayakkabıcılığın artık bir sanayi sitesinde modern yöntemlerle yapıldığını açıkladı.
Yeşilyuva'da dededen toruna herkes ayakkabı imalatıyla uğraştığını belirten Alagöz; "Burada yapılan üretim sadece Yeşilyuva'da ikamet eden ailelerin geçimi sağlamakla kalmıyor. İlçemizin, İlimizin, ülkemizin iç ve dış pazarına önemli katkılar sağlıyor. Yaz kış üretimin devam ettiği bir istihdam alanı oluşturuyor. Tabaklık mesleği ve deri işçiliği nesillerdir Yeşilyuva'nın geçim kaynağını oluşturuyor" dedi.
Gezi kapsamında Serinhisar ilçesinin Yatağan Mahallesi'nde incelemelerde bulunan öğrenciler; Yatağan adıyla özdeşleşen Yatağan Palası, bıçak, çakı, tahra, balta, makas, kırklık, saban demiri gibi el sanatı ürünlerini üretim sürecini gözlemledi.
Aynı zamanda Serinhisar Leblebici İmalatçıları Küçük Sanayi Sitesi'nde incelemelerde bulunan öğrenciler; Denizli'de leblebi üretimin nasıl geliştiğini araştırdı.
Ülkemizdeki leblebi pazarının yüzde 70'ini Denizli'de karşılandığını belirten Serinhisar Leblebici İmalatçıları Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı Murat Demirhan; "ilçemizdeki 300 adet leblebi imalathanesinde 30 çeşit leblebi üretiliyor. Kış aylarında 120 ton, yaz aylarında ise 200 tona kadar leblebi üretilen ilçe yurt dışına ihracat da yapıyor. Leblebi ihracatının yüzde 80'inin Denizli'den karşılandığını vurguladı. PAÜ akademisyen ve öğrencileri Salda Gölü'nde sürdürdükleri incelemelerle etkinliklerini tamamladı.
Denizli ilinin çok yönlü önemli bir üretim merkezi olduğunu belirten Dr. Ögr. Üyesi İbrahim Gökburun, "Denizli sanayi, turizm ve tarım alanında Türkiye'nin öncü şehirlerinden biri. Geleneksel üretim ve birikim modern teknolojinin imkânlarıyla sürdürülüyor. Yeşilyuva'da ayakkabıcılık, Yatağan'da geleneksel bıçak ve kılıç üretimi, Serinhisar'da leblebi imalatı, Buldan, Babadağ, Kızalcabölük'te tekstil ve Karahayıtta turizm ön plana çıkıyor. Kırsal alanda sürdürülen bu üretim kırdan kente göçleri engelliyor. Denizli'de sürdürülen bu üretim döngüsü ekonomiye ve istihdama katkısı Türkiye'ye bir model olarak sunulabilir" dedi.
İlginizi Çekebilir
Tüketicilerin sağlığını tehdit eden 5 işletmenin faaliyeti durduruldu
Denizli'de tüketicilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye sokacak şekilde faaliyet gösterdiği tespit edilen 2 işletme hakkında suç duyurusunda bulunuldu. 5 işletmenin faaliyetinin durdurulduğu denetimlerde, ürünlerinde taklit-tağşiş yapıldığı belirlenen 3 işletme Bakanlığa bildirildi.
Denizli’ye soğuk hava ve kar yağışı geliyor
Denizli’de Pazar gününden itibaren görülecek soğuk ve yağışlı hava sistemiyle birlikte sıcaklıkların 10 ila 15 derece azalacağı belirtildi.
Meteoroloji Denizli’yi kuvvetli rüzgar ve fırtınaya karşı uyardı
Meteoroloji Genel Müdürlüğü Denizli’yi sarı kod ile uyararak kuvvetli rüzgar ve fırtına beklendiğini açıkladı.
Türkiye’de ilk kez uygulanan topraksız dikey tarım safran tesisinde hasat başladı
Denizli’de iki arkadaşın ortak kurduğu ve Türkiye’de ilk kez uygulanan topraksız dikey tarım safran üretim tesisinde hasat heyecanı yaşandı.
Pamukkale Turizm ekspres seferleriyle Denizli - İzmir arasını 2,5 saate düşürdü
Türkiye'nin önde gelen seyahat firması Pamukkale Turizm, kısa süre önce ulaşıma açılan Aydın-Denizli Otoyolundan düzenlediği ekspres seferleriyle Denizli-İzmir arasındaki seyahat süresini 2 saat 30 dakikaya düşürdü.
Denizli’de bin 158 diyaliz hastası nakil bekliyor
3-9 Kasım Organ Bağışı haftası dolayısıyla açıklamalarda bulunan İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, yapılan tüm çalışmalara rağmen bağış oranlarının düşük seviyede olduğunu belirtti. Denizli’de bin 158 diyaliz hastasının bulunduğunu ifade eden Uz. Dr. Öztürk, 2024 yılında gerçekleşen 28 beyin ölümünün 10’undan donör alındığını söyledi.