© Haber Acıpayam 2022

Aşırı terlemeye 1 saatte çözüm

Aşırı terlemenin hem kadın hem de erkekler için büyük sıkıntılara sebebiyet verdiğini söyleyen Göğüs Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Ali Çolak, “1 saat kadar süren kapalı ameliyatla, el ve koltuk altında meydana gelen aşırı terleme ortadan kaldırılabiliyor” dedi.


Doğal terlemeler dışında insanın genel veya bölgesel olarak aşırı terlemesine hiperhidrozis dendiğini açıklayan VM Medical Park Bursa Hastanesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Ali Çolak, hem ilaçla hem de cerrahiyle bu sıkıntının ortadan kaldırılabildiğini söyledi. Bölgesel hiperhidrozisinaşırı terlemenin en sık görülen tipi olduğunu kaydeden Dr. Çolak, “Bu tablo, kişinin ruhî durumunu kötü yönde etkiliyor, sosyal hayatını engelliyor, kıyafet seçimini belirliyor veya okul/iş verimini düşürüyorsa tedavi edilmelidir. Tedavi seçenekleri arasında deri yüzeyine sürülen ilaçlar, iyontoforez, botulinum toksin (botoks) enjeksiyonları, ağızdan alınan ilaçlar gibi medikal tedavilerin yanında cerrahî girişimler de yer alır. Medikal tedavilerin genellikle etkisi sınırlı ve geçicidir. Cerrahî tedavi ise kalıcı ve kesin çözüm sağlar. Medikal tedavi tüm bölgelere uygulanabilirken cerrahî tedavi ise sadece el, koltuk altı ve yüz bölgesinde aşırı terlemesi olanlarda uygulanabilir. Bu, kapalı cerrahî tekniği ile yapılan bir ameliyatdır. Cerrahî tedavinin esası, aşırı çalışarak fazla terlemeye sebep olan sinirlerin belirli seviyerlerden kesilmesi veya sinir ve dallarının klips ile sıkıştırılmasıdır. Bu sinirlerin terleme dışında fonksiyonu olmadığı için ameliyatın felç oluşturma, his kaybı, refleks azalması gibi etkileri olmaz” diye konuştu.


Ameliyatta hastaya genel anestezi verildiğini belirten Op. Dr. Mehmet Ali Çolak, süreci şu sözlerle anlattı:


“Koltuk altından açılan 1 santim kadar küçük 1-2 delikten sokulan kamera ve küçük özel aletlerle işlem gerçekleştirilir. Kamera ile göğüs kafesinin içerisine girilmesinin ardından sinir tespit edillir ve diğer delikten girilen özel bir alet ile sinir ve dalları belirli seviyelerden serbestleştirilerek klipslenir. Göğüs kafesinin içindeki hava boşaltılarak akciğerler eski doğal haline getirilir.İşlem süresi 1 saatin altındadır. Bu işlem, günümüzde aynı seansta iki taraflı olarak uygulanmaktadır. Ameliyatın etkisi hemen ortaya çıkar. Hasta uyandığında elleri kuru ve sıcaktır. Operasyon sonrası hasta, 12-24 saat kadar hastanede takip edilir. Ameliyat sonrası çok az rahatsızlık verir. Deri kıvrımları içinde kaybolacak kadar çok küçük bir iz bırakır. İyileşme, bir veya birkaç gün gibi kısa bir sürede olur. Hastaların çoğu 1 haftada normal çalışma düzenine döner. Ağır kalp-akciğer hastalığı olan, plevral hastalık veya akciğer ameliyatı geçiren, tedavi edilemeyen tiroit hastalığı olanlar cerrahî tedavi için uygun değildir. Bu yöntemle el terlemesinde yüzde 98, koltuk altı terlemesinde yüzde 85’in üzerinde başarılı sonuç alınmaktadır. Günümüzde aşırı terleme oranı, beklenenden daha fazladır. Tamamen sosyal ve kozmetik problem olarak kabul edilmekte olup en etkili ve kesin tedavisi cerrahîdir.”

İlginizi Çekebilir

Göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Vana getirildi

Van’ın Bahçesaray ilçesinde göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Van’a getirildi.

Yarıyıl tatili, çocukların göz sağlığı için fırsat

Çocukların göz muayenelerinin yaptırılması için sömestr dönemi ise en ideal zamanlardan biri olabileceğini belirten Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adnan İpçioğlu, çocuklardaki görme sorunlarının okul başarısını olumsuz etkilediğini ve ileride akademik, sosyal ve günlük yaşamda pek çok problemle karşılaşılmasına sebep olabileceğini söyledi.

Halsizim diye gitti hastanede 12 santimetrelik dev kitleyle karşılaştı

Bursa’da yaşayan Birol Kumoğlu, halsizlik sebebiyle tahlil yaptırmaya gittiğinde böbrek değerlerinin kötü olduğunu sağ böbreğinin küçük olduğunu, sol böbreğinde ise 12 santimetrelik bir kitle olduğunu öğrendi. Böbreğini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalan Kumoğlu, Medicana Bursa Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Ahmet Şahan’ın yaptığı 2.5 saatlik operasyon sonucunda kitleden kurtularak sağlığına kavuştu.

Siirtte 2024 yılında 1 milyon 245 bin 327 kişi tedavi gördü

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, 2024 yılına ait sağlık hizmetleri istatistikleri belli oldu. Buna göre 1 milyon 245 bin 327 kişi hastanelerde tedavi gördü.

Kastamonuda yüzlerce öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması yapıldı

Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından bin 43 öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması gerçekleştirildi.

Sağlıklı bir yılbaşı sofrası için 8 öneri

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Selva Oturakçıibogil, yılbaşı gecesi büyük tabaklardan kaçınmak ve küçük porsiyonlarla servis yapmanın aşırı yemeyi önlediğini söyledi.

TÜM HABERLER