Annesinde meme kanseri olan kadınlar dikkat!
SAĞLIKAcıbadem Eskişehir Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. İhsan Oruk, meme kanserinde tam tedavinin sağlanması için erken tanının büyük önem taşıdığını belirterek “Tümörü bir santimetreden daha küçükken yakalamak gerekiyor. Bu yüzden kadınlar kendi kendine muayeneyi ve yıllık kontrollerini aksatmamalı” dedi.
Dünya genelinde en sık görülen hastalıklardan biri olan meme kanseri, her 8 kadından birinde görülüyor. Uzmanlar, her yıl Ekim ayında meme kanserine dikkat çekmek için farkındalık etkinlikleri düzenlendiğini belirterek, hastalığın tam tedavisinde erken tanının büyük önem taşıdığına dikkat çekti. Acıbadem Eskişehir Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. İhsan Oruk, kadınların kendi kendilerini de muayene etmeleri ve olası kitle oluşumunu gözlemlemeleri gerektiğini söyledi.
“Tüm umut erken tanıda”
Meme kanserinin çok sık görülen bir hastalık olduğunu belirten Genel Cerrahi Uzmanı Dr. İhsan Oruk, “Tüm dünyada 8 kadından birinde meme kanseri gelişiyor. Halkı bilinçlendirmek gerekiyor. Erken tanı ile tedavide büyük başarı, tamamen iyileşme sağlanabiliyor” dedi. Genellikle 40 yaşından sonra görülen bu hastalığın erken tanısı için bu yaştan itibaren kadınların yılda bir kez meme muayenesi yaptırmaları gerektiğini vurgulayan Dr. İhsan Oruk, meme kanseri risk faktörlerine de dikkat çekerek, "Bu hastalık 40-60 yaş arasındaki kadınlarda daha sık görülüyor. Meme kanser riski genetiğe bağlı. Anne tarafında meme kanseri hastası olan kadınlar daha büyük risk altında. Ancak bu hastalığın baba tarafında görülmesi risk teşkil etmiyor. Meme dokusunun görevi süt vermektir. Kadın bu fonksiyonu ne kadar çok yerine getirirse risk o kadar azalıyor. Çok doğum yapanlar, erken emzirenler meme kanseri riskini azaltıyor. Bu nedenle kadınlara doğum zamanını ertelememelerini öneriyorum. Fazla kilolu olmak da riski yükseltiyor" ifadelerini kullandı.
Kadınların her ay kendi kendini muayene etmesinin normal meme yapısını öğrenmek ve meydana gelecek farklılıkları erken tanımak için önemli olduğunu kaydeden Dr. İhsan Oruk, “Normal memenin şeklinin bozulması, derinin kalınlaşması, ele kitle gelmesi gibi belirtiler dikkate alınmalı ve hemen bir genel cerrahi uzmanına başvurulmalı” şeklinde konuştu.
“Tümörü yayılmadan yakalamak önemli”
Erken tanının tam tedavi şansı verdiğini yineleyen Dr. İhsan Oruk, sözlerini şu şekilde sonlandırdı:
“Erken tanı çok önemli çünkü tam tedavi ile hastalık tamamen sıfırlanıyor. Hastalık, orta ve ileri derecede olduğunda ise sadece tedavi süreci uzuyor. Bu nedenle mümkünse tümörü, vücuda yayılmadan tümör daha erken evrede iken yakalamak gerekiyor.”
İlginizi Çekebilir
Göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Vana getirildi
Van’ın Bahçesaray ilçesinde göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Van’a getirildi.
Yarıyıl tatili, çocukların göz sağlığı için fırsat
Çocukların göz muayenelerinin yaptırılması için sömestr dönemi ise en ideal zamanlardan biri olabileceğini belirten Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adnan İpçioğlu, çocuklardaki görme sorunlarının okul başarısını olumsuz etkilediğini ve ileride akademik, sosyal ve günlük yaşamda pek çok problemle karşılaşılmasına sebep olabileceğini söyledi.
Halsizim diye gitti hastanede 12 santimetrelik dev kitleyle karşılaştı
Bursa’da yaşayan Birol Kumoğlu, halsizlik sebebiyle tahlil yaptırmaya gittiğinde böbrek değerlerinin kötü olduğunu sağ böbreğinin küçük olduğunu, sol böbreğinde ise 12 santimetrelik bir kitle olduğunu öğrendi. Böbreğini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalan Kumoğlu, Medicana Bursa Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Ahmet Şahan’ın yaptığı 2.5 saatlik operasyon sonucunda kitleden kurtularak sağlığına kavuştu.
Siirtte 2024 yılında 1 milyon 245 bin 327 kişi tedavi gördü
Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, 2024 yılına ait sağlık hizmetleri istatistikleri belli oldu. Buna göre 1 milyon 245 bin 327 kişi hastanelerde tedavi gördü.
Kastamonuda yüzlerce öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması yapıldı
Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından bin 43 öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması gerçekleştirildi.
Sağlıklı bir yılbaşı sofrası için 8 öneri
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Selva Oturakçıibogil, yılbaşı gecesi büyük tabaklardan kaçınmak ve küçük porsiyonlarla servis yapmanın aşırı yemeyi önlediğini söyledi.