© Haber Acıpayam 2022

Adaçayı yağı her derde deva

Denizli’de her geçen yıl dikim alanı artan adaçayı yağı insan sağılığına olumlu etkileriyle tüm dikkatleri üzerine çekiyor. Ciltteki sivilce ve aknenin giderilmesinden bebeklerde gaz probleminin ortadan kaldırılmasına kadar birçok alanda etkili olan adaçayı yağı, tüketiciler tarafından büyük talep görüyor.



Denizli’de üretimi devam eden tıbbı ve aromatik bitkiler içinde lavanta ile birlikte dikim alanı her geçen yıl artan adaçayı yağına ilgi artıyor. Ciltteki sivilce ve aknenin giderilmesinden bebeklerde gaz probleminin ortadan kaldırılmasına kadar birçok alanda etkili olan adaçayı yağı tüketiciler tarafından büyük talep görüyor. Distilasyon yöntemiyle çıkartılan adaçayı yağı yaklaşık 100 derecede çıkan buharın soğutulmasıyla elde ediliyor.



Çal ilçesine bağlı Belevi Mahallesindeki tarlalarında adaçayı üretimi yapan Hasan Durna, yaşanan aşırı sıcak ve kuraklık nedeniyle rekolte kaybı yaşandığını söyledi. Üretilen adaçayını yağlık, bağ ve sade yaprak olarak satışa sunulduğunu anlatan Hasan Durna, “Kendi tarlalarımızda ürettiğimiz ada adaçaylarını distilasyon yöntemiyle adaçayı yağı ve suyu haline getiriyoruz. Yaklaşık yüz derecede kazandan çıkan buharı soğutarak adaçayı yağını ayrıştırıyoruz. Adaçayı yağı insan sağlığı için çok faydalı bir yağ. Özellikle, sivilce ve aknelerin ciltten giderilmesinde etkili, insanları dinlendirici rahatlatıcı bir özelliği var. Uykusuzluk problemi çekenler içinde faydalı bir yağ adaçayı yağı. Uçucu yağ olduğu için masaj sektöründe de kullanılan bir yağ. Adaçayı bahar aylarında büyüyen, yaza doğru mavi ya da mor renkte çiçek açan yerden yüksekliği de 60-70 santimetreye kadar çıkabilen bir bitki. Özellikle yapraklarında yağ oranı çok yüksek. Biz kendi ürettiğimiz adaçaylarının hem yağını hem suyunu çıkartarak tüketiciyle buluşturuyoruz. Hem de adaçayı bağı yaparak kış boyu insanların içmesi için aktarlara gönderiyoruz” dedi.



Adaçayının faydaları saymakla bitmiyor


Adaçayının faydalarından da söz eden Hasan Durna, şu bilgileri paylaştı:


“Adaçayı kişinin kendini ruhsal olarak daha iyi hissetmesini sağlar. Beyin hücreleri ve sinir sistemi üzerinde yapmış olduğu olumlu katkılar sayesinde adaçayı içerek kendinizi daha mutlu ve daha sakin hissedebilirsiniz. Vücutta birikmiş olan zararlı toksin ve ödemin atılması için günde bir fincan adaçayı içmek çok isabetli olacaktır. Cilt yüzeyindeki leke ve kaşıntıyı gidermek için adaçayı çok etkilidir. Beyin fonksiyonlarını geliştirdiği yapılan bilimsel çalışmalar ile ispatlanmıştır. Adaçayı ağız içi ve diş bakımı için de çok etkilidir. İçeriğindeki bileşenler sayesinde ağız içi flora dengesini bozmadan ağız hijyeni sağlar. Mideyi rahatlatır ve hazımsızlığa iyi gelir. Menopoz sonrası görülen şikayetleri en aza indirir. Adaçayı ishale de iyi gelir”

İlginizi Çekebilir

Göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Vana getirildi

Van’ın Bahçesaray ilçesinde göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Van’a getirildi.

Yarıyıl tatili, çocukların göz sağlığı için fırsat

Çocukların göz muayenelerinin yaptırılması için sömestr dönemi ise en ideal zamanlardan biri olabileceğini belirten Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adnan İpçioğlu, çocuklardaki görme sorunlarının okul başarısını olumsuz etkilediğini ve ileride akademik, sosyal ve günlük yaşamda pek çok problemle karşılaşılmasına sebep olabileceğini söyledi.

Halsizim diye gitti hastanede 12 santimetrelik dev kitleyle karşılaştı

Bursa’da yaşayan Birol Kumoğlu, halsizlik sebebiyle tahlil yaptırmaya gittiğinde böbrek değerlerinin kötü olduğunu sağ böbreğinin küçük olduğunu, sol böbreğinde ise 12 santimetrelik bir kitle olduğunu öğrendi. Böbreğini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalan Kumoğlu, Medicana Bursa Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Ahmet Şahan’ın yaptığı 2.5 saatlik operasyon sonucunda kitleden kurtularak sağlığına kavuştu.

Siirtte 2024 yılında 1 milyon 245 bin 327 kişi tedavi gördü

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, 2024 yılına ait sağlık hizmetleri istatistikleri belli oldu. Buna göre 1 milyon 245 bin 327 kişi hastanelerde tedavi gördü.

Kastamonuda yüzlerce öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması yapıldı

Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından bin 43 öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması gerçekleştirildi.

Sağlıklı bir yılbaşı sofrası için 8 öneri

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Selva Oturakçıibogil, yılbaşı gecesi büyük tabaklardan kaçınmak ve küçük porsiyonlarla servis yapmanın aşırı yemeyi önlediğini söyledi.

TÜM HABERLER