© Haber Acıpayam 2022

Tütüne alternatif başladı diğer çiftçilere örnek oldu

Denizli'de bir çiftçi tütüne alternatif olarak başladığı kekik, adaçayı ve lavanta üretimiyle köylülere örnek oldu. Çam balının artması için basra böceği aşısı yaptıran çiftçinin hedefi ise bölgede kekik, adaçayı ve lavanta yağı tesisi kurmak.

 Denizli'de bir çiftçi tütüne alternatif olarak başladığı kekik, adaçayı ve lavanta üretimiyle köylülere örnek oldu. Çam balının artması için basra böceği aşısı yaptıran çiftçinin hedefi ise bölgede kekik, adaçayı ve lavanta yağı tesisi kurmak. 
Pamukkale ilçesi Gözler Mahallesi'nde yaşayan 74 yaşındaki Mehmet Aksoy, tütüne alternatif olarak başladığı kekik ekimine, ada çayı, lavanta ve ceviz ile devam etti. Daha sonra çalışmalarına arıcılığı da ekleyen Mehmet Aksoy, çevresindeki çiftçilere örnek oldu. Mahallesinde kekik ekimini arttıran Aksoy ve diğer çiftçiler şimdi bölgeye yağ fabrikası açmak istiyor. 
Çalışmaları hakkında bilgi veren Aksoy "Tütüne alternatif kekik bulduk. 1994 yılında bir metrekareden başladım, ilerlettim. Bunun köylü vatandaşlarımıza, çevremize herkese söyledim. Onlar da diktiler, yetiştirmeye başladılar. Kekik dikiminden herkes memnun oldu. Kekikten sonra adaçayı ektim, daha sonra lavanta ektim. Ayrıca ceviz ağaçlarını da diktim. 84 dönüm ceviz var. 15 ton kadar ürün aldım" dedi. 

"Üretim şekli" 
Aksoy, "Adaçayından, kekikten, lavantadan hepsinden memnunum, köylü vatandaşımız bunlardan yaparsa çok çok memnun kalır. Lavantanın tohumu olmuyor. Adaçayının tohumu olmuyor bunlar çelikten yetişiyor. İsteyen arkadaşlara çelikten, fidan da yapıyoruz. 2004 yılında lavanta diktim. Lavantayı çiçeği oluyor, çelikten yapıyorum. Vatandaşlara veriyorum üretiyorlar. Yaygınlaştırıyoruz, kekik gibi bunu da yaygınlaştırmak istiyoruz. Yağ fabrikası kurmak istiyoruz. Lavanta, kekik, adaçayının yağını çıkarmak istiyoruz. Lavantadan 30 yıl verim alınıyor. Hiç ilaç atılmaz, diplerine gübre atılır, araları sürülür, yaban otları alınır, temmuz ayında biçim yapılır. Isparta'ya gül yağı fabrikalarına teslim ediyoruz" ifadelerini kaydetti 

"Basra böceğiyle çam balı üretimi artıyor" 
Çam balı üretiminin arttırılmasına yönelik çalışmalarının da olduğuna dikkat çeken Aksoy, "Çam balı üretimini arttırmak için çam ağaçlarına basra getirttiğini belirterek, "Basra böceği getirdim. Arı bundan bal alıyor. Ben bunu başka bir yerden getirdim. Çamların diplerine koydum buradan üredi, arı bunlardan besleniyor, daha güzel çam balı elde ediyoruz. Ben de başka bir ilden gördüm ve getirdim. Vatandaşlara da tavsiyem yapsınlar, üretsinler, ormanlarda da olsun, her yerde çam balı yetişsin. Arı için verimli oluyor" dedi. 

İlginizi Çekebilir

Tüketicilerin sağlığını tehdit eden 5 işletmenin faaliyeti durduruldu

Denizli'de tüketicilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye sokacak şekilde faaliyet gösterdiği tespit edilen 2 işletme hakkında suç duyurusunda bulunuldu. 5 işletmenin faaliyetinin durdurulduğu denetimlerde, ürünlerinde taklit-tağşiş yapıldığı belirlenen 3 işletme Bakanlığa bildirildi.

Denizli’ye soğuk hava ve kar yağışı geliyor

Denizli’de Pazar gününden itibaren görülecek soğuk ve yağışlı hava sistemiyle birlikte sıcaklıkların 10 ila 15 derece azalacağı belirtildi.

Meteoroloji Denizli’yi kuvvetli rüzgar ve fırtınaya karşı uyardı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Denizli’yi sarı kod ile uyararak kuvvetli rüzgar ve fırtına beklendiğini açıkladı.

Türkiye’de ilk kez uygulanan topraksız dikey tarım safran tesisinde hasat başladı

Denizli’de iki arkadaşın ortak kurduğu ve Türkiye’de ilk kez uygulanan topraksız dikey tarım safran üretim tesisinde hasat heyecanı yaşandı.

Pamukkale Turizm ekspres seferleriyle Denizli - İzmir arasını 2,5 saate düşürdü

Türkiye'nin önde gelen seyahat firması Pamukkale Turizm, kısa süre önce ulaşıma açılan Aydın-Denizli Otoyolundan düzenlediği ekspres seferleriyle Denizli-İzmir arasındaki seyahat süresini 2 saat 30 dakikaya düşürdü.

Denizli’de bin 158 diyaliz hastası nakil bekliyor

3-9 Kasım Organ Bağışı haftası dolayısıyla açıklamalarda bulunan İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, yapılan tüm çalışmalara rağmen bağış oranlarının düşük seviyede olduğunu belirtti. Denizli’de bin 158 diyaliz hastasının bulunduğunu ifade eden Uz. Dr. Öztürk, 2024 yılında gerçekleşen 28 beyin ölümünün 10’undan donör alındığını söyledi.

TÜM HABERLER