© Haber Acıpayam 2022

KUZUGÖBEĞİ, GELİR KAPISI OLDU

Aliveren Mahallesi sakinlerinin geçim kaynağı, kuzugöbeği (Morchella Conika) mantarı oldu. Son yağışlarla birlikte ormanlık alanda mahalle sakinleri tarafından bolca bulunan kuzugöbeğinin kilogramı, köye gelen toptancılar tarafından 60-70 liradan satılıyor.

 Nisan yağmurlarıyla çam, meşe, gürgen, dişbudak, elma ve ceviz ağaçları dibinde yetişen kuzugöbeğini günde dağlarda 2-3 saat gezerek bulduklarını ve yaş olarak sattıklarını belirten 52 yaşındaki Bayram Akay,  günde 1 kilodan fazla kuzugöbeği bulabildiklerini söyledi. Kuzugöbeğinin genelde çam ağaçlarının diplerinde bulunduğunu belirten Akay “Dağlardan 35 yıldan bu yana kuzugöbeği topluyorum. Geçen yıl nisan yağmurları, istenilen seviyede olmadı. Bu yüzden, çok az kuzugöbeği bulabilmiştik. Bu yıl nisan yağmurları gecikti ama sonunda beklediğimiz yağış oldu. Güneşin çıkmasıyla birlikte bol bol kuzugöbeği çıkıyor. Kuzugöbeği mantarı bulmakta zorlanmıyoruz. Günde 2-3 saat dağda dolaşarak topladığımız kuzugöbeklerini tüccarlara kilogramı 60-70 liradan satıyoruz. Böylece aile bütçemize katkı da sağlıyoruz” dedi. 
 
1 TONA YAKIN TOPLANIYOR 

2011 ve 2012 yıllarında nisan mayıs aylarında 1 tona yakın kuzugöbeği topladıklarını belirten Akay “Kuzugöbeği, nisan ve mayıs aylarında yağmurun yağmasıyla çıkar, yağmursuz havada çıkmaz. Köylerde yaşayanlar, sürekli dağda oldukları için hangi bölgede kuzugöbeği yetişir, nerede mantar olur çok iyi bilir. Onun için kuzugöbeğini bulabileceğimiz bölgelerde arama yaparız. Kuzugöbeğinin bir sonraki yıl da oluşması için köküyle birlikte sökülmemesi gerekir. İki, üç yıl önce topladığımız kuzugöbeklerini kilogramı 30 liradan satmıştık. O yıllarda kuzugöbeğinden 450 bin liraya yakın gelir elde ettik. Bizden kuzugöbeğini alan tüccarlar, bu mantarları yurt dışına ihraç ediyormuş. Bu kuzugöbekleri, pişirilip yenildiği gibi ilaç yapımında ve kozmetikte kullanılıyormuş. Mayıs ayı ortalarına kadar kuzugöbeği toplamaya devam edeceğiz. Topladığımız kuzugöbeklerini kendimiz de yiyoruz. Kuzugöbeğinin yumurtayla kavrulduğunda çok farklı bir tadı olur” dedi. 


Kaynak: Denizli Gazetesi

İlginizi Çekebilir

Denizli’ye soğuk hava ve kar yağışı geliyor

Denizli’de Pazar gününden itibaren görülecek soğuk ve yağışlı hava sistemiyle birlikte sıcaklıkların 10 ila 15 derece azalacağı belirtildi.

Meteoroloji Denizli’yi kuvvetli rüzgar ve fırtınaya karşı uyardı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Denizli’yi sarı kod ile uyararak kuvvetli rüzgar ve fırtına beklendiğini açıkladı.

Türkiye’de ilk kez uygulanan topraksız dikey tarım safran tesisinde hasat başladı

Denizli’de iki arkadaşın ortak kurduğu ve Türkiye’de ilk kez uygulanan topraksız dikey tarım safran üretim tesisinde hasat heyecanı yaşandı.

Pamukkale Turizm ekspres seferleriyle Denizli - İzmir arasını 2,5 saate düşürdü

Türkiye'nin önde gelen seyahat firması Pamukkale Turizm, kısa süre önce ulaşıma açılan Aydın-Denizli Otoyolundan düzenlediği ekspres seferleriyle Denizli-İzmir arasındaki seyahat süresini 2 saat 30 dakikaya düşürdü.

Denizli’de bin 158 diyaliz hastası nakil bekliyor

3-9 Kasım Organ Bağışı haftası dolayısıyla açıklamalarda bulunan İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, yapılan tüm çalışmalara rağmen bağış oranlarının düşük seviyede olduğunu belirtti. Denizli’de bin 158 diyaliz hastasının bulunduğunu ifade eden Uz. Dr. Öztürk, 2024 yılında gerçekleşen 28 beyin ölümünün 10’undan donör alındığını söyledi.

Lezzetiyle meşhur Çakır havucunda hasat başladı

Denizli’nin Acıpayam ilçesinde uzun yıllardır dikimi yapılan ve adını bulunduğu mahalleden alan Çakır havucunun hasadına başlanıldı.

TÜM HABERLER