© Haber Acıpayam 2022

Doğuştan serebral palsi hastası olan çocuk 7 yaşında ilk adımını attı

Denizli’de, prematüre doğan ve doğuştan serebral palsi hastası olan 7 yaşındaki Çınar Şahan, uygulanan tedaviler sonucunda adım atmaya başladı.

  Denizli’de, prematüre doğan ve doğuştan serebral palsi hastası olan 7 yaşındaki Çınar Şahan, uygulanan tedaviler sonucunda adım atmaya başladı. 
Denizli’nin Merkezfendi ilçesinde 2011 yılında prematüre doğan ve serebral palsi hastası olarak dünyaya gelen 7 yaşındaki Çınar Şahan, kendisine uygulanan robotik rehabilitasyon sayesinde adım atmaya başladı.Hastaneye il gelişinde oturmakta ve ayakta durmakta güçlük çeken, 7 yaşındaki Çınar’a, Nobel Tıp Merkezinde özel bir tedavi programı uygulandı. Uygulanan tedaviyle kısa süre sonra iyileşme gösteren 7 yaşındaki Çınar, adım atmaya başladı. 
Çocuğunun hastalığını ilk başta anlayamadıklarını belirten anne Gülşen Şanah, “Çınar'ı ablasının bebekliğiyle kıyasladığımız zaman bazı şeyleri yapamadığını gözlemledik. Çınar, 7 aylıkken oturamıyordu, emekleyemiyordu. Doktora gittiğimizde ilk önce anlayamadılar prematüre olduğu için geç gelişebileceğini söylediler. Sonrasında da bir gelişme gözlemleyemediğimiz için tekrar doktora gittik ve Çınar'a Serebral Palsi teşhisi koyuldu. Serebral Palsi'nin ne olduğunu ilk başta bilmiyorduk, zamanla öğrendik ve teşhisten bu yana yavaş yavaş ilerledi. 2 buçuk yaşında oturmayı, sonra emeklemeyi ve ayağa kalkmayı öğrendi. 6 yaşına kadar yavaş yavaş ilerledi ve Pamukkale'deki Nobel Tıp Merkezi'ne geldiğimizde Çınar, sol kolunu kullanamıyordu, ayakta durma dengesi iyi değildi. Tedavisi sonrası destekle ayakta durup adım atmaya, oturmaya ve sol kolunu kullanmaya başladı.Kendi ihtiyaçlarını karşılayabileceği ve bağımsız yürüyebileceği bir seviyeye gelmesini istiyoruz" dedi. 
Çınar’ın şuanda oturabildiğini ve destekle adım atmaya başladığını belirten Uzman Doktor Necdet Çatalbaş, "Serebral Palsi doğum öncesinde, doğum sırasında ya da doğumdan sonra meydana gelen bir problem dolayısıyla beyinde oluşan hasara bağlı olarak gelişir. Serebral Palsi tablosu çok değişken bir tablo olabiliyor. Çok farklı evrelerde hastaları gözlemleyebiliyoruz. Bu sebeple tedavide kişiye özel program uygulanması gerekiyor. Çınar, ilk geldiğinde oturmakta güçlük çekiyor ve ayakta duramıyordu. Çınar iletişime, tedaviye açık ve pozitif bir çocuktu. Çocuklara özel olarak kurguladığımız rehabilitasyon salonumuzda, yaşına göre oyunlarla kurguladığımız, sıkılmamasına özen gösterdiğimiz ve katılımını arttırdığımız özel tedavi programıyla hızlı bir şekilde ilerleme kaydetti. Şuanda oturabiliyor, destekle ayakta durabiliyor ve adım atabiliyor. Bu aşamadan sonraki amacımız desteksiz yürüyebilmesini sağlamak" diye konuştu. 

İlginizi Çekebilir

Tüketicilerin sağlığını tehdit eden 5 işletmenin faaliyeti durduruldu

Denizli'de tüketicilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye sokacak şekilde faaliyet gösterdiği tespit edilen 2 işletme hakkında suç duyurusunda bulunuldu. 5 işletmenin faaliyetinin durdurulduğu denetimlerde, ürünlerinde taklit-tağşiş yapıldığı belirlenen 3 işletme Bakanlığa bildirildi.

Denizli’ye soğuk hava ve kar yağışı geliyor

Denizli’de Pazar gününden itibaren görülecek soğuk ve yağışlı hava sistemiyle birlikte sıcaklıkların 10 ila 15 derece azalacağı belirtildi.

Meteoroloji Denizli’yi kuvvetli rüzgar ve fırtınaya karşı uyardı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Denizli’yi sarı kod ile uyararak kuvvetli rüzgar ve fırtına beklendiğini açıkladı.

Türkiye’de ilk kez uygulanan topraksız dikey tarım safran tesisinde hasat başladı

Denizli’de iki arkadaşın ortak kurduğu ve Türkiye’de ilk kez uygulanan topraksız dikey tarım safran üretim tesisinde hasat heyecanı yaşandı.

Pamukkale Turizm ekspres seferleriyle Denizli - İzmir arasını 2,5 saate düşürdü

Türkiye'nin önde gelen seyahat firması Pamukkale Turizm, kısa süre önce ulaşıma açılan Aydın-Denizli Otoyolundan düzenlediği ekspres seferleriyle Denizli-İzmir arasındaki seyahat süresini 2 saat 30 dakikaya düşürdü.

Denizli’de bin 158 diyaliz hastası nakil bekliyor

3-9 Kasım Organ Bağışı haftası dolayısıyla açıklamalarda bulunan İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, yapılan tüm çalışmalara rağmen bağış oranlarının düşük seviyede olduğunu belirtti. Denizli’de bin 158 diyaliz hastasının bulunduğunu ifade eden Uz. Dr. Öztürk, 2024 yılında gerçekleşen 28 beyin ölümünün 10’undan donör alındığını söyledi.

TÜM HABERLER