© Haber Acıpayam 2022

DENİZLİLİ GİRİŞİMCİDEN YÜZDE 95 SU TASARRUFLU ARAÇ YIKAMA ARACI

Denizli’de yaşayan makine teknisyeni Oktay Karaarslan, Almanya’da gördüğü ve Türkiye’de yapmak için yıllardır çalıştığı yüzde 95 su tasarrufu sağlayan tünel tipi araç yıkama sistemini tamamlayarak seri üretime geçecek hale getirdi.

 Denizli’de yaşayan makine teknisyeni Oktay Karaarslan, Almanya’da gördüğü ve Türkiye’de yapmak için yıllardır çalıştığı yüzde 95 su tasarrufu sağlayan tünel tipi araç yıkama sistemini tamamlayarak seri üretime geçecek hale getirdi. Karaarslan, bu sistem sayesinde araç yıkanırken kullanılan suyun temizlenerek yeniden kullanılabilir hale geldiğini ve bu sayede büyük su tasarrufu sağlandığını söyledi. 
Denizli’nin Sümer mahallesindeki iş yerinde bir süredir yoğun bir şekilde çalışan Oktay Karaarslan (47), Almanya’da gördüğü tünel tipi araç yıkama sistemini tamamladı. 15 yıl Almanya’da yaşayan makine teknisyeni Oktay Karaarslan, burada araçların yıkanırken başka bir sistem kullanıldığını gördü. Bu sistemi çözebilmek için bu iş yerlerinde çalışan Karaarslan, sistemi tam olarak öğrendikten sonra Türkiye’ye gelerek tünel tipi araç yıkama sistemini yapmaya başladı. Tünel tipi araç yıkama sisteminin altına yapılacak 6 adet su tankerinde, suyun temizlenerek yeniden kullanılacak olmasıyla su tasarrufunu öngören sistemini tamamladığını kaydeden Karaarslan, seri üretime geçebilecek konumda olduklarını söyledi. Bu sistemi Türkiye'ye getirmenin maliyetinin 300 bin euro olduğunu ifade eden Karaarslan, kendi yaptıkları sistemin ise sadece 100 bin TL’ye mal olduğunu açıkladı.

‘BİR ARACI YIKARKEN KULLANILAN SUYUN YÜZDE 95'İ BU SİSTEMDE GERİ DÖNÜYOR’
Sistemin Avrupa’da çok yaygın bir şekilde kullanıldığını belirten makine teknisyeni Oktay Karaarslan, "Avrupa’da araçlar bu sistemle yıkanıyor. Almanya’da yaşarken bu sistemi Türkiye’de yapabileceğimi düşündüm. Avrupa’da bu sistemin olduğu her yeri araştırdım. Ar-Ge çalışmalarını da bitirdikten sonra bu makineleri yaptım. Tünel tipi araç yıkama sisteminin birçok özelliği var. Saatte 100 araç yıkayabilir. En büyük özelliği ise su tasarrufu sağlıyor olmasıdır. Günümüzde küresel ısınma giderek artarken, bu sistemde su geri dönüşüm sistemi bulunuyor. Bir aracı yıkamak için 120 litre su kullanılırken, bu sistemde kullanılan suyun yüzde 95’i geri dönüyor. Bunu da yer altına koyulan su tankları ile yapıyoruz. Kullanılan su sistemin altındaki 6 su tankerinde belli arıtmalardan geçiriliyor. Son olarak da filtreden geçiriliyor. Su tamamen temizlendikten sonra yeniden kullanılabilir hale geliyor. Binlerce araç aynı suyla yıkanmış oluyor ve büyük oranlarda su tasarrufu sağlanıyor’’ dedi.
Tünel tipi araç yıkama sistemini Türkiye’de yayılması için ortak aradığını da ifade eden Karaarslan, şunları söyledi: "Bu sistemin makine imalatında herhangi bir sıkıntı yok. Seri imalata geçilebilmesi için tüm hazırlıklar yapıldı. Ancak bunun tüm Türkiye’ye yayılabilmesi için bazı ortaklara ihtiyacımız var. Denizli’de kurulacak 5 tesis tüm araçları yıkayabilecek kapasitede olur. Bu sistemi ülkeye yayabilirsek milyonlarca ton suyu geri dönüştürerek yeniden kullanabiliriz.’’

İlginizi Çekebilir

Otomobilin traktöre çarptığı kazada ağır yaralanan kadın kurtarılmadı

Denizli’nin Serinhisar ilçesinde seyir halindeki otomobilin, pulluk bağlı traktöre arkadan çarpması sonucu meydana gelen trafik kazasında ağır yaralanan kadın kurtarılmadı.

Kendisini silahla vuran şüpheliyi kovalayıp yere yıktı

Denizli'de bir araç kiralama firmasında alacak verecek meselesi yüzünden çıkan tartışma sonucu emekli polis, iş yeri sahibini silahla ateş ederek 2 yerinden yaraladı. Peş peşe tetiğe basan emekli polis olay yerinden kaçmaya çalışırken, yaralı iş yeri sahibi peşinden koşarak eline aldığı döner bıçağının sapını sırtına vurup yere düşürdüğü ve saldırganın yerde yatan yaralıya tekme attığı anlar saniye saniye görüntülere yansıdı.

Kayıp helikopter pilotu başına poşet geçirilmiş halde ölü bulundu

Denizli'de kötü koku ihbarı yapılan araçta, günlerdir kendisinden haber alınamayan kayıp helikopter pilotunun cansız bedeni bulundu. Eski eşine, yangın sezonunda görev yapacağı Denizli'den eşyaları almak için Isparta'ya döneceğini söyleyen pilot, başına poşet geçirilmiş halde ölü bulundu.

Denizli-Aydın Otoyolunda alev alan otomobil metal yığınına döndü

Denizli-Aydın Otoyolunda seyir halinde olan otomobil, bir anda alev topuna döndü. Patlamaların yaşandığı ve sızan yakıt nedeniyle çevreye yayılan yangında, araç metal yığınına döndü.

Motosikletten düşen şahıs hayatını kaybetti

Denizli’de motosiklet ile seyir halindeyken direksiyon hakimiyetini kaybeden şahıs kaza yaptı. Ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan 2 çocuk babası, tüm müdahalelere rağmen yaşamını yitirdi.

Denizli'de esnaf ile zabıta arasında kaldırım işgali gerilimi

Denizli'de kaldırım işgallerinin önlenmesine yönelik yapılan denetimlerde, zabıta ekipleriyle esnaf arasında gerilim yaşandı. Bir mağazanın önündeki ürünler, zabıta ekipleri tarafından toplanarak götürüldü.

TÜM HABERLER