© Haber Acıpayam 2022

Acıpayam’ın bilinmeyenleri

Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Turgut Tok, “Garbi Karaağaç Kültürü ve Tarihi” konulu konferans verdi.

 Acıpayam Meslek Yüksekokulu Prof. Dr. Hüseyin Bağcı Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa Emekli Yargıtay Onursal Başsavcısı Hasan Erbil, Vali Şükrü Kocatepe, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Acıpayam Kaymakamı Karahan Daştan, Acıpayam Belediye Başkanı Hulusi Şevkan, Acıpayam MYO Müdürü Doç. Dr. Özgür Kasım Aydemir, öğretim elemanları ile öğrenciler katıldı.


Açılışta konuşma yapan Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, kısa bir süre önce Honaz Sempozyumu’nu gerçekleştirdiklerini dile getirirken, ilçe sempozyumlarının ilklerini bitirdiklerini bundan sonraki süreçte daha önce yapılan sempozyumların ikincilerine Acıpayam Sempozyumu ile başlayacaklarını ifade etti. İlki 2000 yılında düzenlenen Acıpayam Sempozyumu ile yörenin tarihi, kültürü, ekonomisinin akademik yönlerden ele alındığını belirten Rektör Prof. Dr. Bağcı, Garbi Karaağaç bölgesinin önemli bir sempozyum konusu olabileceğini hatırlattı. Eski yıllarda bu bölgeye ait kültür, folklor ve tarihiyle ilgili değerlerle ilgili yöredeki yaşayanların ve öğretmenlerin anlattıkları ile bilgi sahibi olunduğunu söyleyen Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, günümüzde bölgenin en büyük üniversitesi olarak Pamukkale Üniversitesi’nin yaptığı akademik çalışmaları, bilimin süzgecinden geçirerek sonuçların elde edileceğine değindi.

Açılış konuşmasının ardından konferansa geçildi. Selçuklu Devleti’nden günümüze Garbi Karaağaç bölgesinin tarihi sürecini özetleyen Doç. Dr. Turgut Tok, aralarında Acıpayam’ın da bulunduğu bu bölgenin, Selçuklu Devleti zamanında uç bölgesi olduğunu ve bu durumun Denizli’yi özel kıldığını belirtirken, uç bölgelerin düşmana karşı en diri olması gereken bölgeler olması gerektiğini hatırlattı.

Tarihimize ilişkin en eski yazılı kaynakların mezar taşları olduğunu ifade eden Doç. Dr. Tok, bu taşların koruma altına alınması gerektiğini söylerken, mezar taşlarının üzerinde bulunan damgaların 2500-3000 yıl önce bu bölgede Türklerin yaşadığı bilgisine ışık tuttuğuna değindi. Toprağın vatan olması için işgal etmiş olmanın yeterli olmadığını ifade eden Tok, topraklara dili, kültürü ve ticareti taşıyarak ve alın terini ve kanını akıtarak, vatan olacağını işaret etti. Türklerin Anadolu’ya 1071 yılından çok önce geldiğini söyleyen Doç. Dr. Tok, yapılan araştırmalara göre Acıpayam havzasında 900’lü yıllarda Türkçenin konuşulduğunu dile getirdi.

Kendi coğrafyasını tanımayanın geleceği planlama hakkı olmadığına dikkat çeken Tok, düzenli bir ordu olmamasına rağmen bölgede yaşayan Türklerin Haçlı ordusunu hezimete uğrattığını, bu savaşların bu bölgenin Türkleşmesi konusunda çok büyük öneme sahip olduğunu hatırlattı.

Konferansın ardından Yargıtay Onursal Başsavcısı Hasan Erbil, Doç. Dr. Turgut Tok’a verdiği bilgilerden dolayı teşekkür ederek çiçek takdiminde bulundu. 

Ayrıca Acıpayam Belediye Başkan Hulusi Şevkan'da, 
Doç. Dr. Turgut Tok’a plaket takdim etti.










 

İlginizi Çekebilir

Tüketicilerin sağlığını tehdit eden 5 işletmenin faaliyeti durduruldu

Denizli'de tüketicilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye sokacak şekilde faaliyet gösterdiği tespit edilen 2 işletme hakkında suç duyurusunda bulunuldu. 5 işletmenin faaliyetinin durdurulduğu denetimlerde, ürünlerinde taklit-tağşiş yapıldığı belirlenen 3 işletme Bakanlığa bildirildi.

Denizli’ye soğuk hava ve kar yağışı geliyor

Denizli’de Pazar gününden itibaren görülecek soğuk ve yağışlı hava sistemiyle birlikte sıcaklıkların 10 ila 15 derece azalacağı belirtildi.

Meteoroloji Denizli’yi kuvvetli rüzgar ve fırtınaya karşı uyardı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Denizli’yi sarı kod ile uyararak kuvvetli rüzgar ve fırtına beklendiğini açıkladı.

Türkiye’de ilk kez uygulanan topraksız dikey tarım safran tesisinde hasat başladı

Denizli’de iki arkadaşın ortak kurduğu ve Türkiye’de ilk kez uygulanan topraksız dikey tarım safran üretim tesisinde hasat heyecanı yaşandı.

Pamukkale Turizm ekspres seferleriyle Denizli - İzmir arasını 2,5 saate düşürdü

Türkiye'nin önde gelen seyahat firması Pamukkale Turizm, kısa süre önce ulaşıma açılan Aydın-Denizli Otoyolundan düzenlediği ekspres seferleriyle Denizli-İzmir arasındaki seyahat süresini 2 saat 30 dakikaya düşürdü.

Denizli’de bin 158 diyaliz hastası nakil bekliyor

3-9 Kasım Organ Bağışı haftası dolayısıyla açıklamalarda bulunan İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, yapılan tüm çalışmalara rağmen bağış oranlarının düşük seviyede olduğunu belirtti. Denizli’de bin 158 diyaliz hastasının bulunduğunu ifade eden Uz. Dr. Öztürk, 2024 yılında gerçekleşen 28 beyin ölümünün 10’undan donör alındığını söyledi.

TÜM HABERLER