
ANİ HAVA DEĞİŞİMİNE DİKKAT UYARISI
ACIPAYAMDenizli Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Melih Üstel, ani hava değişimi sonucu ortaya çıkan nezle ve gribal enfeksiyonlara dikkati çekerek bu hastalıklardan korunmanın önemli olduğunu söyledi.
Kışın en çok görülen hastalıkların başında nezle ve gribal enfeksiyonun geldiğini anlatan Denizli Devlet Hastanesi KBB Uzmanı Op. Dr. Melih Üstel, gün içindeki sıcaklık farklarının tetiklediği bu iki hastalığın belirtilerinin birbirine çok benzediğini ancak nezle ve gribal enfeksiyonun birbirinden farklı iki hastalık olduğunu belirtti.
EN SIK GÖRÜLEN VİRAL ENFEKSİYON
Nezlenin en sık görülen, üst solunum yollarını tutan viral bir enfeksiyon olduğunu belirten Dr. Üstel şunları söyledi:
"Etken sıklıkla rhinovirüs olmakla birlikte bunun dışında enterovirüs, adenovirüs, coronavirüs gibi 200’e yakın virüs nezleye yol açmaktadır. Nezlenin ilk belirtileri burunda tıkanıklık, boğazda yanma ve kuruma, hafif boğaz ve baş ağrısı, hapşırık, şiddetli sulu burun akıntısı, şiddetli olmayan halsizlik, hafif baş ağrısı ve kas ağrısıdır. Burun tıkanıklığı ve koku almada bozukluk olabilir. Nezle ve gribe yakalanmış kişiler özellikle burun temizliğinden sonra ellerini bol su ve sabunla yıkamalıdır. Öksürürken ve aksırırken ağız ve burunları mendille kapatmalıdır. Gribin belirtileri ise tıpkı nezlede görülen belirtiler gibi olmakla birlikte daha şiddetlidir ve hastalık daha ağır seyreder. Burun tıkanıklığı, burun akıntısı, yutmada zorluk, yüksek ateş, şiddetli baş ağrısı, şiddetli öksürük ve kas ağrısı gibi bulgular var. Nezle ve grip havadan ziyade aşırı yorgunluk, stres, alerjik nazofarenks hastalıkları ve kadınlarda adet döneminde daha sıklıkla görülebilmekte ve bu durumlarda hastalık daha kolay ortaya çıkabilmektedir."
DENGELİ BESLENMENİN ÖNEMİ
Denizli Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Melih Üstel, nezle ve gripte, dengeli beslenme, bol B ve C vitamin içerikli sebze ve meyve yeme, yaşadığımız ortamların kuru olmamasına ve nemli olmasına dikkat etme, stresten uzak durma gibi hususların oldukça önemli olduğunu ifade etti.
Bağışıklık sistemini olumsuz etkileyen alkol ve sigara gibi zararlı maddelerden bu dönemde özellikle sakınmak gerektiğini kaydeden Dr. Üstel, "Nezle ve gribin tedavisi öncelikle istirahattir. Bol sıvı almak, dengeli beslenmek önemlidir. Tedavide bu hastalarımıza ağrı kesici, ateş düşürücü, dekonjentan gibi ilaçlar veriyoruz. Son yıllarda özellikle grip belirtileri ortaya çıktıktan sonra yaklaşık 2-4 gün içinde hastalığın şiddetini azaltan bir takım yeni ilaçlar kullanılmaktadır. Ama nezle ve grip tedavisinde bazı yapılan hatalar da var. Bunların başında antibiyotik kullanımı gelmektedir. Antibiyotik kullanımı, olaya bakteri infeksiyonu da eklenirse ancak doktor kontrolünde kullanılmalıdır" diye konuştu.

İlginizi Çekebilir
Kardeşi ve yengesini miras için öldüren ağabey yakalandı
Denizli’de miras kavgasında tüfekle kardeşini ve yengesini vurarak öldürüp kaçan şahıs, İHA ve iz takip köpekleri ile yapılan çalışmalar sonucu ormanlık alanda yakalandı.
Meteoroloji çiftçileri zirai dona karşı uyardı
Meteoroloji Genel Müdürlüğü Denizli’de etkili olan soğuk havalar nedeniyle zirai don beklendiğini duyurdu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, zirai don tehlikesine karşı tedbirli olunması gerektiği konusunda çiftçileri uyardı.
Denizli’de bu gece zirai don bekleniyor
Meteoroloji Genel Müdürlüğü Denizli için bu gece ve Perşembe sabah saatlerinde zirai don beklendiğini ifade ederek, zirai don tehlikesine karşı tedbirli olunması gerektiği uyarısında bulundu.
Yemek yiyemeyen kadın midesi yukarı çekilerek sağlığına kavuştu
Aydın’da yaşayan ve yemek yiyememe şikayetleri baş gösteren 51 yaşındaki kadının, yemek borusu kanserine yakalandığı tespit edildi. Kanserli 30 santimetre yemek borusu başarılı bir ameliyatla alınan kadın, midesi yukarıya çekilerek sağlığına kavuştu.
Denizli için zirai don uyarısı
Meteoroloji Genel Müdürlüğü Balkanlar üzerinden gelmesi beklenen soğuk havayla birlikte tarımsal faaliyetlerin devam ettiği yerlerde zirai don riski konusunda uyarılarda bulundu. Aynı zamanda yapılan değerlendirmelere göre, Denizli’de yer yer kar yağışlarının görüleceği belirtildi.
Denizli'de Ramazan Bayramı öncesi sıkı denetim
Denizli Tarım ve Orman Bakanlığı, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünce yürütülmekte olan gıda denetimleri, Ramazan Bayramı öncesinde de yoğun olarak devam ediyor. Bayram öncesi ve bayram sürecinde de denetimlerin süreceğini belirten Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar, "Aralıksız sürdürülen gıda denetimlerinin, Bayram öncesi ve bayram süresince de artarak devam edecektir. En büyük gıda denetçileri halkın kendisidir" dedi.