50 yaş ve üzerine rutin sağlık kontrolü önerisi
SAĞLIKGenel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Kadir Dicle, sıklıkla 50 yaş üzerinde ortaya çıkan ve ölümcül olan kolon yani kalın bağırsak kanserinde erken tanı ve tedavinin önemli olduğunu ifade ederek, "50 yaş ve üzerindekilere hiç bir belirti olmasa bile rutin kontrol öneriyoruz" dedi.
Kolon yani kalın bağırsak kanserinde erken tanı ve tedavinin önemli olduğunu belirten Büyük Anadolu Hastaneleri Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Kadir Dicle, "50 yaş ve üzerinin hiç bir belirti vermese bile rutin kontrol önermekteyiz. En son Kayseri’den gelen 57 yaşındaki hastam bu zamana kadar hiç sağlık sorunu yaşamadığını fakat son dönemde uzun süreli karın ağrılar sebebiyle bize geldiğinde kendisinin kalın bağırsağında kitle ve delinme tespit ettik. Uzun süreli bir tedavinin ardından hastamızın şu anda sağlık durumu iyi” diye konuştu.
“Boşaltım sistemimizdeki değişimlere dikkat”
Kolon kanserlerinin başlangıcının bağırsak içindeki hücre büyümeleri (polipler) olduğunu belirten Dicle, “Polipler ilk başlarda çoğunlukla hiçbir yakınmaya, belirtiye sebep olmayabilir. Polipler kanserleşmeye başladıkça, boyutça büyüdüklerinde ya da sayıları arttıkça kişinin bağırsak alışkanlıklarında değişikliklerde meydana gelmektedir. Kabızlık ya da tam tersi ishal, dışkı kokusunda ya da şeklinde değişiklik, kansızlık, makattan kan gelmesi, karın ağrısı, iştahsızlık ve istemsizce kilo kayıpları kolon kanserinde belirtiler olarak karşımıza çıkmaktadır” diye konuştu.
“En kısa sürede hekime başvurun”
Erken tanının hayat kurtardığını vurgulayan Opr. Dr. Kadir Dicle şu bilgileri verdi:
“Bu bulgular tek başına kolorektal kanseri işaret etmez. Ancak bu yakınmalarınız varsa gerekli kontroller için mutlaka doktora başvurulmalıdır. Yukarıda da ifade ettiğim gibi 50 yaş ve üzerinin hiç bir belirti vermese bile rutin kontrol öneriyoruz. Kolon kanserinden korunmak için sağlıklı beslenmenin dışında doktorunuzun size vermiş olduğu uyarılara mutlaka harfiyen uyulmalıdır. Burada tarama testlerini doğru zaman aralıkları ile yaptırmakta hayati önem taşımaktadır. Her zaman ifade ediyoruz. Erken tanı hayat kurtarır, sağlığınızı sakın ertelemeyin. Pandemi dolayısıyla bazı hastalar yukarıda saydığım belirtileri geçer diye beklemesin. Kulaktan dolma ilaçlarda kullanmasın mutlaka bir uzman hekime en kısa zamanda başvursun."
İlginizi Çekebilir
Göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Vana getirildi
Van’ın Bahçesaray ilçesinde göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Van’a getirildi.
Yarıyıl tatili, çocukların göz sağlığı için fırsat
Çocukların göz muayenelerinin yaptırılması için sömestr dönemi ise en ideal zamanlardan biri olabileceğini belirten Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adnan İpçioğlu, çocuklardaki görme sorunlarının okul başarısını olumsuz etkilediğini ve ileride akademik, sosyal ve günlük yaşamda pek çok problemle karşılaşılmasına sebep olabileceğini söyledi.
Halsizim diye gitti hastanede 12 santimetrelik dev kitleyle karşılaştı
Bursa’da yaşayan Birol Kumoğlu, halsizlik sebebiyle tahlil yaptırmaya gittiğinde böbrek değerlerinin kötü olduğunu sağ böbreğinin küçük olduğunu, sol böbreğinde ise 12 santimetrelik bir kitle olduğunu öğrendi. Böbreğini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalan Kumoğlu, Medicana Bursa Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Ahmet Şahan’ın yaptığı 2.5 saatlik operasyon sonucunda kitleden kurtularak sağlığına kavuştu.
Siirtte 2024 yılında 1 milyon 245 bin 327 kişi tedavi gördü
Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, 2024 yılına ait sağlık hizmetleri istatistikleri belli oldu. Buna göre 1 milyon 245 bin 327 kişi hastanelerde tedavi gördü.
Kastamonuda yüzlerce öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması yapıldı
Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından bin 43 öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması gerçekleştirildi.
Sağlıklı bir yılbaşı sofrası için 8 öneri
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Selva Oturakçıibogil, yılbaşı gecesi büyük tabaklardan kaçınmak ve küçük porsiyonlarla servis yapmanın aşırı yemeyi önlediğini söyledi.